Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εκπαιδεύοντας αγρότες στην Γεωργική Σχολή Μεσαράς

Δημοσιεύτηκε

στις

Ολόκληρη επιστήμη είναι η αγροτική οικονομία, κάτι που το μαθαίνουν καλά όσοι αποφοιτούν από τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, αλλά τα τελευταία χρόνια η προσέλευση έχει μειωθεί σημαντικά, κάτι που θεωρείται ως ένα πολύ μεγάλο λάθος, αφού για να καλλιεργήσει ο άνθρωπος τη γη δεν επαρκούν μόνο όσα έχει μάθει από τον πατέρα του


Πολλά είναι τα λάθη που κάνουν οι παλιοί αγρότες, κάτι που το ανακαλύπτουν παρακολουθώντας τα σεμινάρια της σχολής. Χρειάζονται, λοιπόν, οι νέοι παραγωγοί αυτές τις πολύτιμές πληροφορίες, που λαμβάνουν σε θεωρητικά αλλά και πρακτικά ζητήματα στον Αμπελούζο της Μεσαράς, σε μια πολύ σημαντική σχολή που επισκέφτηκε η “Νέα Κρήτη”, καταγράφοντας ενδιαφέρουσες απόψεις και στοιχεία που αποδεικνύουν πως εκεί η δουλειά που γίνεται είναι πλήρης, ώστε ο κάθε άνθρωπος που θα αποφοιτήσει να ξέρει πώς θα στήσει από την αρχή τη γεωργική του εκμετάλλευση!

Η διευθύντρια της σχολής Μαρία Χαλκιαδάκη εξήγησε στη “Νέα Κρήτη” ότι στο χώρο της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς οι σπουδαστές μαθαίνουν στην πράξη να καλλιεργούν.

«Δεν είναι το ίδιο για παράδειγμα να δεις σε ένα βιντεάκι τον εμβολιασμό και να το δεις με τα μάτια σου στα φυτά, να κόψεις το μάτι, να το δέσεις και να το παρακολουθείς πώς θα αναπτυχθεί»…

Εκτός από το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο, υπάρχει και η Επαγγελματική Σχολή με ειδικότητα στις θερμοκηπιακές κατασκευές και καλλιέργειες (ΕΠΑ.Σ.).

«Στο Πρακτικό Σχολείο τα τελευταία χρόνια συνήθως κάνουμε προγράμματα αγροτών ενταγμένων στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, οπότε είναι υπόχρεοι να παρακολουθήσουν 150 ώρες συνήθως σε μαθήματα της κατεύθυνσής τους. Αν είναι φυτικής παραγωγής ή ζωικής παραγωγής, δεντρωδών καλλιεργειών κ.λπ.»…

Στο μεταξύ, στο χώρο του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Μεσαράς γίνονται σημαντικά σεμινάρια σε θέματα αμπελουργίας, μελισσοκομίας, ελαιοκαλλιέργειες κ.λπ. Σε αυτά τα σεμινάρια που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα συμμετέχει ολοένα και περισσότερος κόσμος. Και μάλιστα απαίτηση του κόσμου είναι να γίνονται περισσότερα. Αλλά οικονομικά δεν υπάρχει αυτή η υποστήριξη από την πλευρά του κράτους.

Στο σημείο αυτό, η Μαρία Χαλκιαδάκη επισήμανε ότι τα σεμινάρια τα ζητούν οι αγρότες. Κατά καιρούς πάρα πολλοί αγρότες ανταποκρίνονται και τα παρακολουθούν.

Η ΕΠΑ.Σ.

Σε ό,τι αφορά την ΕΠΑ.Σ. Κρήτης, αυτή έχει ιδρυθεί από το 1997 και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη λειτουργία της. Υπήρξε μια διακοπή από το 2005 μέχρι το 2012 για ανακαίνιση του κτηρίου. «Μετά πάλι ξεκίνησε τη λειτουργία της. Αυτή η σχολή είναι διετούς φοίτησης. Τα παιδιά που έρχονται εδώ κυρίως είναι απόφοιτοι λυκείου. Μπορούν όμως να έρθουν και απόφοιτοι της Α’ λυκείου. Αν, δηλαδή, κάποια παιδιά αποφασίσουν ότι δε θέλουν αν συνεχίσουν τις σπουδές τους, μπορούν να έρθουν εδώ και να σπουδάσουν για δύο χρόνια»…

Στο σημείο αυτό, η διευθύντρια της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς τονίζει ότι «ηλικιακό όριο προς τα πάνω δεν υπάρχει. Απλά θα πρέπει να είναι απόφοιτοι οι σπουδαστές μας της Α’ λυκείου. Αλλά εδώ βλέπουμε ότι τα παιδιά είναι απόφοιτα του λυκείου. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καλύπτουμε σίτιση και διαμονή των μαθητών που είναι από μακριά. Δηλαδή και εκτός Κρήτης και από άλλο νομό, αλλά και από χωριά του νομού Ηρακλείου που δεν υπάρχει σύνδεση συγκοινωνιακή. Τα παιδιά σιτίζονται σε εστιατόριο στις Μοίρες και μένουν εκεί σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο».

Το πρόγραμμα της σχολής, καθημερινά, είναι πέντε ώρες. Το κάθε μάθημα έχει οκτώ ώρες την εβδομάδα. Οι μισές ώρες είναι θεωρία και οι άλλες μισές είναι πρακτική άσκηση. Τις πρώτες 2-3 ώρες γίνονται τα μαθήματα και μετά οι σπουδαστές βγαίνουν έξω και ασχολούνται στην πράξη με οτιδήποτε έχει δουλειά εκείνη την περίοδο, σε θερμοκήπια, σε μηχανουργείο και εργαστήριο εδαφολογίας.

«“Όπλο” για την κλιματική αλλαγή»

Σημαντικά στοιχεία έδωσε στην εφημερίδα μας η γεωπόνος Στέλλα Χατζηγεωργίου, που διδάσκει στη σχολή. Σύμφωνα με τη γνωστή γεωπόνο, η φοίτηση των νέων ανθρώπων στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς είναι και ένας τρόπος, πέρα από την εκπαίδευσή τους, ώστε να ασχοληθούν πλέον με σημαντικά εφόδια με τη γεωργία, προκειμένου και να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τις καλλιεργητικές εκείνες δραστηριότητες που θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός, δε, ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει η σχολή μεγάλο αριθμό σπουδαστών, η ίδια το χαρακτηρίζει ως ένα κοινωνικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι νέοι έχουν τα βιώματα των γονιών τους, που έχουν ταλαιπωρηθεί με τη γη, εξαιτίας της παραδοσιακής μορφής καλλιέργειας.

«Ως κοινωνία όμως πρέπει να δώσουμε βάρος στον πρωτογενή τομέα. Είναι ανάγκη, αντί να στηριζόμαστε στις εισαγωγές, να παράγουμε μόνοι μας την τροφή μας», είπε χαρακτηριστικά η Στέλλα Χατζηγεωργίου.

Τι γίνεται όμως με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Βοηθάει η Γεωργική Σχολή Μεσαράς προς αυτήν την κατεύθυνση;

«Αυτό που κάνει η σχολή», ανέφερε η Στέλλα Χατζηγεωργίου, «είναι να μαθαίνουν όσοι σπουδάζουν σε αυτή τη σωστή διαχείριση της καλλιέργειας. Και αυτός που μαθαίνει να καλλιεργεί σωστά, αυτόματα περνάει στη… συνείδηση της εξοικονόμησης του νερού και ταυτόχρονα προωθούμε και την οικολογική συνείδηση, αλλά και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Τα μαθήματα όλα έχουν μια συλλογική πολιτική αντιμετώπιση του θέματος. Δε βλέπουμε μόνο καθαρά την καλλιέργεια. Βλέπουμε την κάθε φάση, για το πώς σε αυτήν την καλλιέργεια θα προστατευτεί και η καλλιέργεια και ο καλλιεργητής και το προϊόν».

Στο σημείο αυτό, η Στέλλα Χατζηγεωργίου μας είπε ότι υπάρχει η διασύνδεση της σχολής με τα παγκόσια επιστημονικά δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι στα σεμινάρια τα οποία γίνονται στο Πρακτικό Σχολείο του Αμπελούζου υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση των παραγωγών. Μάλιστα, σε γενικές γραμμές φαίνεται οι παλιοί αγρότες έχουν, μέχρι τη στιγμή που θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αυτά, λανθασμένη άποψη ως προς τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούν τη γη. Υπάρχουν, δε, και φαινόμενα αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, μέχρι την ώρα που θα προσέλθουν στην Πρακτική Σχολή για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια.

«Μάθαμε πολλά και τα εφαρμόζουμε»…

Στη “Νέα Κρήτη”, όμως, μίλησαν και αγρότες που στο παρελθόν είχαν σπουδάσει στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς. Ο Γιώργος Δασκαλάκης τόνισε χθες προς την εφημερίδα μας: «Εγώ τελείωσα το 1999. Εμένα με βοήθησε πολύ αυτή η σχολή, γιατί ασχολήθηκα με τα αγροτικά. Με τα θερμοκήπια. Έμαθα πολλά από ’δω. Έμαθα να φυτεύω. Να δένω. Να στρίβω. Να καθαρίζω στο θερμοκήπιο. Να ψεκάζω με το σωστό τρόπο. Να φτιάχνω κομπόστ. Να κλαδεύω. Εμένα όλα αυτά με έχουν βοηθήσει αρκετά»…

Όσο για τη σημερινή κατάσταση, όπου και φαίνεται να μην υπάρχει συμμετοχή, ο κ. Δασκαλάκης το εξηγεί ως εξής: «Γενικώς τα πράγματα δεν πάνε καλά. Εμένα μπορεί να μου έχει δώσει μεγάλα εφόδια η σχολή στη δουλειά μου, αλλά η δουλειά μου η ίδια δε με βοηθάει. Δε φταίει η σχολή. Φταίει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα. Δεν ξέρω. Ίσως φταίνε και οι γονείς που αποτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τα αγροτικά»…

 

«Να έρθουν και να σπουδάσουν οι νέοι μας»

Το μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μανόλης Ζαχαριουδάκης, που και ο ίδιος είχε αποφοιτήσει στο παρελθόν από τη σχολή, λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Οι γονείς προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα. Έτσι, το μειωμένο ενδιαφέρον ξεκινάει απ’ το σπίτι. Και αυτή η τακτική τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν λάθος.

Βγάλαμε πολλούς επιστήμονες, δικηγόρους, οικονομολόγους κ.λπ., και τώρα δεν υπάρχουν δουλειές με αποτέλεσμα να ξενιτεύονται. Τώρα έχουμε και μια Ελλάδα που δεν είναι παραγωγική. Πρέπει, λοιπόν, όλα αυτά να αλλάξουν για το καλό της χώρας. Από την οικογένεια να προτρέπουν τα παιδιά στους παραγωγικούς τομείς. Ο βασικότερος είναι ο αγροτικός τομέας.

Την ίδια ώρα, και οι πολιτικές του κράτους με τη φορολογία, με ασφαλιστικά, με τις ελληνοποιήσεις κ.λπ. δε βοηθάει και το κράτος προς την κατεύθυνση αυτή»…

Ο Μανόλης Ζαχαριουδάκης τελείωσε και αυτός τη σχολή και, όπως λέει, έχει δεχτεί πολύ μεγάλη βοήθεια στην καλλιέργεια της γης. «Έμαθα να βλέπω τη δουλειά αυτή ως επιχειρηματίας. Ο αγρότης είναι επιχειρηματίας και στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα πλέον. Ασχολήθηκα κι εγώ ως επιχειρηματίας αγρότης. Δε λέω εύκολα, αλλά προσπαθούμε να καλλιεργούμε και να μένουμε στον τόπο μας και δημιουργούμε και θέσεις εργασίας»…

«Έμαθα να εκσυγχρονίζω το θερμοκήπιό μου»

Ένας επίσης νέος παραγωγός, ο Κώστας Θεοδωράκης από τη Φανερωμένη, που τελείωσε τη σχολή τη χρονιά 2001-2002, είπε στη “Νέα Κρήτη” ότι πήρε πολλά εφόδια γνώσεων από αυτή τη σχολή. Και το κυριότερο, έμαθε πολλά για σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία εγκατέστησε και αυτός στο θερμοκήπιό του.

«Είδα στην πράξη πώς δουλεύουν αυτά τα σύγχρονα μηχανήματα για μια σύγχρονη γεωργία. Είδα με άλλο μάτι τη δουλειά του αγρότη. Και μέσα από τον εκσυγχρονισμό του θερμοκηπίου κατάφερα να μειώσω και τη χρήση των φυτοφαρμάκων στο θερμοκήπιό μου. Δηλαδή προχώρησα σε βιολογικές καλλιέργειες ή και σε καλλιέργειες ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δυστυχώς, από το σπίτι δεν μπορούμε να ενημερωνόμαστε. Πρέπει να διαβάζουμε. Να ασχολούμαστε πιο “ζεστά”. Και να σας πω, επίσης, ότι πάντα γίνονται λάθη από τους αγρότες. Κι εγώ σε σεμινάριο που παρακολούθησα είδα ότι πρέπει να ξεκινήσω από την αρχή. Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα»…

«Εδώ έχω μάθει πολλά»…

Ο Κώστας Μερκουλίδης από το Σοκαρά σπουδάζει φέτος στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς και, όπως λέει, έχει ήδη λάβει πολύ σημαντικές γνώσεις.

«Είναι η πρώτη χρονιά που έρχομαι. Έχω μια θερμοκηπιακή μονάδα με τον πατέρα μου και ήρθα εδώ για να μπορέσω να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, ώστε να μπορέσω να χειρίζομαι καλύτερα τα οικονομικά θέματα και τους τρόπους παραγωγής των προϊόντων. Και ο στόχος είναι μια όσο γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή, με τα λιγότερα έξοδα, για μια πιο βιώσιμη εκμετάλλευση»…

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι νέοι άνθρωποι βαριούνται και νομίζουν ότι θα μάθουν μόνοι τους να καλλιεργούν, χωρίς να πάνε να σπουδάσουν.

«Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Και αν με ρωτήσουν αυτή τη στιγμή τι έχω μάθει εδώ στη Γεωργική Σχολή του Αμπελούζου, δε θα μπορέσω να τους απαντήσω.

Αν δεν έρθουν οι ίδιοι να μάθουν εδώ αυτά που πρέπει να μάθουν, κανείς δεν μπορεί να τους τα εξηγήσει και να τους μεταφέρει αυτές τις σημαντικές γνώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μερκουλίδης, ο οποίος θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η σχολή για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνέντευξη για το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ

Δημοσιεύτηκε

στις

To Σάββατο 30 Μαρτίου στο ΔΕΚK το 8ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ-SUPER MARKET


Νέους συνεργατικούς δεσμούς ανάμεσα σε τοπικούς παραγωγούς, μεταποιητές, βιοτέχνες, διανομείς και ξενοδόχους δημιουργεί και φέτος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ-SUPER MARKET» που διοργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα επαγγελματίες του τουρισμού, της αγροδιατροφής και της βιοτεχνικής παραγωγής, ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Βιοτέχνες, παραγωγοί και μεταποιητές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα συναντηθούν με ιδιοκτήτες και διευθυντές ξενοδοχείων, αλλά και εκπροσώπους δικτύων διανομής το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρακλείου, με στόχο τη συνεργασία για την προώθηση των προϊόντων αυτών στα κρητικά ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής.

Ο επιτυχημένος θεσμός έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Κρήτη και καταγράφει αυξανόμενη συμμετοχή, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα έχει έμπρακτα αποτελέσματα. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, για πρώτη φορά, και τοπικοί βιοτέχνες, εκτός του κλάδου των τροφίμων, οι οποίοι παράγουν χαρτικά, σαπούνια, υφαντά, έπιπλα κλπ.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου το Επιμελητήριο Ηρακλείου εκπροσώπησε την Ελλάδα αποσπώντας το βραβείο στην κατηγορία «Special Μentions and Grand Jury Prize» στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2016». Το Παγκρήτιο Φόρουμ διοργανώνεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνεργασία των Ξενοδόχων Κρήτης, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλων φορέων.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε ότι «κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή και ταυτόχρονα να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα.

Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά αν λάβουμε υπόψη ότι το 75% των συμμετεχόντων έχουν λάβει μέρος και στις προηγούμενες διοργανώσεις και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ τους έχουν σταθερότητα και διάρκεια». Ο Διευθυντής Εταιρείας Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Χανίων κ. Θεόδωρος Τσιμρικίδης επισήμανε ότι το Φόρουμ βοηθάει τα κρητικά προϊόντα ν’ αποκτήσουν ταυτότητα και να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Μώλης Χνάρης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων γιατί δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη της κρητικής διατροφής και παραγωγής, ώστε οι παραγωγοί να εισπράττουν την υψηλή προστιθέμενη αξία που αναλογεί στα προϊόντα τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Σωμαράς ανέφερε ότι το εγχείρημα έχει τεράστια επιτυχία, τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν εντάξει την κρητική κουζίνα στις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους των τουριστικών μονάδων για να γνωρίζουν ποια προϊόντα είναι απαραίτητα στη μαζική εστίαση.

Η συμμετοχή στο 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ είναι ΔΩΡΕΑΝ και έχουν δηλώσει συμμετοχή 215 παραγωγοί / μεταποιητές και βιοτέχνες, 148 ξενοδοχεία και 14 δίκτυα διανομής, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες διοργανώσεις εξασφαλίζοντας επικερδείς συμφωνίες.

Το Φόρουμ περιλαμβάνει, κατ’ ιδίαν συναντήσεις, έκθεση και γευσιγνωσία κρητικών προϊόντων, που προσφέρουν οι συμμετέχοντες παραγωγοί και μεταποιητές.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έως 3 Απριλίου οι εντάσεις για την εξισωτική

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τις 12 Μαρτίου έως και τις 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για την εξισωτική αποζημίωση


Σύμφωνα με αυτή (πρόκειται για εγκύκλιο που αφορά το Μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης 13 και τα υπομέτρα 13.1 και 13.2)

Μετά το τέλος της εκδίκασης των προσφυγών αποστέλλεται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση στην Κεντρική Υπηρεσία, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας, αρχείο με το σύνολο των παραγωγών που πρέπει να αποδεσμευτούν από τον εν λόγω κωδικό.

Η αποστολή του αρχείου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 05.04.2019.

Ποιο κωδικό συμπληρώνουν οι συνταξιούχοι που αποκλείονται

O κωδικός 97201 αφορά δεσμεύσεις κατά το στάδιο της παρτίδας πληρωμής λόγω αποχώρησης από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα η οποία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τον Ε.Φ.Δ., έχει ερμηνευτεί ως λήψη άμεσης σύνταξης από τον παραγωγό από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι λαμβάνοντες άμεση σύνταξη απορρίπτονται κατά τη διαδικασία ένταξης στο Μέτρο και ο εν λόγω έλεγχος διεξάγεται μηχανογραφικά σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Για την αντιμετώπιση περιπτώσεων μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2018, δημιουργήθηκε ο προαναφερόμενος κωδικός προκειμένου να ενταχθούν οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί αλλά να μην πληρωθούν μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Με τον εν λόγω κωδικό αντιμετωπίστηκαν και οι περιπτώσεις παραγωγών που τους ζητηθήκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συμπληρωματικά στοιχεία για τον έλεγχο της ενδικοφανούς προσφυγής κατά το στάδιο της ένταξης, δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, αλλά ομοίως περιλήφθηκαν στις καταστάσεις παραδεκτών αιτήσεων (εγκεκριμένων παραγωγών).

Δείτε εδώ την σχετική εγκύκλιο

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στα 12,5 ευρώ η εξισωτική ορεινών, στα 8,1 ευρώ το στρέμμα σε μειονεκτικές

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα για τις ορεινές περιοχές και 8,1 ευρώ για τις μειονεκτικές διαμορφώθηκε το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης, για τις αιτήσεις που θα κάνουν μέσα στην άνοιξη, μετά από σχετική προκήρυξη


Τα ποσά αυτά που αφορούν την ενίσχυση των φετινών αιτήσεων και οριστικοποιήθηκαν με την 4η τροποποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία, αναμένεται να βγει μία προκήρυξη που θα αφορά τρεις υποδράσεις. 

  • Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές: 12, ευρώ ανά στρέμμα
  • Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα

Ιδιαίτερα η τρίτη δράση αφορά τις:

  • Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες της Θράκης,
  • Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες που βρίσκονται σε εγγύτητα με τα χερσαία σύνορα της χώρας και
  • Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες των μικρών νησιών, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως ορεινές ή υποκείμενες σε άλλους φυσικούς περιορισμούς οριοθετήθηκαν ως περιοχές με ειδικούς περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι των γεωργικών εκτάσεων των περιοχών που δεν ανήκουν πλέον στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενίσχυση για τα έτη εφαρμογής 2019 και 2020. 

agronews.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη