Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένα έθιμο στη Κρήτη, με τα σταφύλια, τα παλιά τα χρόνια

Τα παλιά τα χρόνια στη Κρήτη, υπήρχανε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, απ’ ότι υπάρχουνε σήμερο


Μερικές απ’ αυτές τσι ποικιλίες ήτονε, το σουλτανί, απ’ όπου ήβγαινε η σουλτανίνα σταφίδα, καθώς επίσης το λιάτικο, το κοτσιφάλι, το μαντηλάρι, το άσπρο μυρωδάτο, το ραζακί, το συρρίκι, το φτακοίλι, το ρωμέικο, τον ταχτά, τη φράουλα και τα ποταμοστάφυλα.

Αυτό βέβαια που ωρίμαζε πρώτο απ’ ούλες ετούτες σας τσι ποικιλίες και ίσως ακόμη και πριν τον Αύγουστο, ήτονε το λιάτικο.

Όταν ο αγρότης ήβλεπε το πρώτο σταφύλι στ’ αμπέλι ντου να αρχίζει να γινώνει, αφού τό ‘κοβγε, εξετζαμπούριζε δυο τρεις ρόγες με τη μια ντου χέρα και στη συνέχεια τηνέ πέρναγε από πίσω από τη κεφαλή ντου, πάνω δηλαδή από το σβέρκο ντου και επροσπαθούσενε να δώσει αυτές τσι ρόγες στο στόμα από την άλλη μεριά και ήλεγε τα εξής λόγια:

“Λίγως και γέμως”.

Μετά ήπαιρνε το σταφύλι αυτό και τό ‘φερνε στο σπίτι ντου και αφότου ήνοιγε τη πόρτα του σπιθιού ντου, εξετζαμπούριζε πάλι τρεις ρόγες και κρατώντας τσι ψηλά, εσταύρωνε το σπίτι λέγοντας:

”Στ’ όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος”.

Στη συνέχεια επετούσενε τσι ρόγες μέσα στο σπίτι ντου και ήλεγε:

”Όξω ψύλλοι και κοργιοί και στ’ αόρι ποντικοί”.

Κείμενο, διάσωση εθίμου, φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Life

Ούλοι μας κατέχομε πως, ούλοι οι παλιοί Γαλιανοί, προερχότανε από το χωργιό Βορίζα Έτσα το λοιπόν κατεβαίνοντας στο καινούργιο ντως χωργιό, το χωργιό Γαλιά,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Παραλλαγές του Κλήδονα υπάρχουν πολλές σε όλη την Ελλάδα, και γενικά διαφέρουν κυρίως στις λεπτομέρειες του εθίμου ακόμα και ανά τόπους στην Κρήτη (Mέρος...

Themata

Αν και ο κόσμος ήταν λιγότερος, τίμησαν τον Άγιο Το έθιμο που θέλει τους κτηνοτρόφους να κατεβάζουν τα κοπάδια τους στον Άγιο Γεώργιο στην...

Themata

Η παραλαβή οινοσταφύλων θα γίνεται από 09.00 έως τις 19.00 Η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ενημερώνει τους παραγωγούς μέλη της ότι το Οινοποιείο της ξεκίνησε την παραλαβή ώριμων...

Themata

Καλά νέα για τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης, που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τον καύσωνα των προηγούμενων εβδομάδων Ο ΕΛΓΑ διαπίστωσε το...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To εθίμου του Άη Γιώργη του Γαλατά Κάθε χρόνο στις 23 Απρίλη η πλατεία του χωριού και η αυλή του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ γεμίζουν με...

Themata

Το ξεχωριστό έθιμο, το κάψιμο του Ιούδα, αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ανάσταση του Κυρίου στα Λιβάδια Μυλοποτάμου Η αναπαράσταση της «τιμωρίας» του φιλάργυρου Ιούδα...

Themata

H Κρήτη έχει πολλά διαφορετικά αμπελοτόπια, οπότε και ο τρύγος πολλές «πλευρές», ενώ και οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση Σε γενικές γραμμές, πάντως, η ποιότητα των σταφυλιών...