Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

«Σφαγή» στους κτηνοτρόφους λόγω μειώσεων στις ενισχύσεις

Σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μεταξύ των άλλων και κορωνοβοήθημα για να σταθούν στα πόδια τους

Μεγάλη αναστάτωση προκαλούν στον χώρο των κτηνοτρόφων στο νησί μας οι χειρισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, που ήρθαν εξαιρετικά μειωμένες για ένα μεγάλο μέρος του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Μάλιστα, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας τόνισε ότι στον νομό Ρεθύμνου υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις και δεν αποκλείεται να ληφθούν στο επόμενο διάστημα ακόμα και αποφάσεις για κινητοποιήσεις, σε μια σειρά θεμάτων, πέρα από τις συνδεδεμένες!

«Είμαστε ο πρώτος νομός στην Κρήτη σε παραγωγή γάλακτος. Οι τέσσερις από τις πέντε επαρχίες στο νομό Ρεθύμνου είναι κατεξοχήν κτηνοτροφικές. Και ο κόσμος είναι ανάστατος αλλά και μπερδεμένος με όλα αυτά που συμβαίνουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που ρωτούν αν τους κοπούν οι επιδοτήσεις εξαιτίας των δασικών χαρτών», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

Σε ό,τι αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ο Γιώργος Κατσανέβας μάς λέει: «Ορισμένοι τα πήραν όλα. Άλλοι πήραν ένα μέρος. Άλλοι δεν πήραν τίποτα και πάει λέγοντας. Εγώ ζητάω πάντα οι επιδοτήσεις να δίνονται με δίκαιο τρόπο και σε όλους. Και να λαμβάνονται υπόψη χειροπιαστά κριτήρια. Να ελέγχουν τι γάλα παράγει ο καθένας και παραδίδει στο τυροκομείο. Να λαμβάνεται υπόψη το κρέας που πουλάμε. Τι ποσοστό έχουμε για αυτοκατανάλωση. Και γενικά, να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια αντικειμενικά, πέρα από το τι δηλώνει ο κάθε κτηνοτρόφος»…

Πάντως, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου βλέπει ότι ο κόσμος πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί σε κινητοποιήσεις, γιατί διαπιστώνει ότι σε όλους τους τομείς υπάρχουν σοβαρά θέματα ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κεντρική εξουσία.

Πάντως, τόσο τα θέματα αυτά, όσο και οι προτάσεις του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου για τη νέα ΚΑΠ θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη το ερχόμενο Σάββατο στην έδρα του Συλλόγου στην Κυριάννα, παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος και δεσμεύεται να μεταφέρει στη Βουλή τα ζητήματα που θα του τεθούν. Ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και με τους άλλους βουλευτές του νομού Ρεθύμνου.

Στη Βουλή και το κορωνοβοήθημα 

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, με την οποία οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι αστοχίες, οι μεθοδεύσεις και οι αδικίες σε βάρος των κτηνοτρόφων συνεχίζονται με τις μειωμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, την έλλειψη αποζημιώσεων για τον COVID και τη μη αξιοποίηση των βοσκοτόπων για τη νέα ΚΑΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, έγινε από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή των πολυπόθητων συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βοοειδή και αιγοπρόβατα σε όλη τη χώρα, που αιφνιδίασε και εξόργισε τους κτηνοτρόφους από τον Έβρο ως την Κρήτη. Τους άφησε στην κυριολεξία ξεκρέμαστους. Έλαβαν λιγότερα του αναμενόμενου από τα προηγούμενα χρόνια ποσά, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη πραγματική αύξηση παραγωγικών ζώων τέτοιας έκτασης που να το δικαιολογεί και πάρα πολύ μεγάλος αριθμός πραγματικών κτηνοτρόφων δεν έλαβε συνδεδεμένη ενίσχυση. Το φιάσκο των πληρωμών του Δεκεμβρίου είχε για πολλούς κτηνοτρόφους συνέχεια, δυστυχώς.

Χαρακτηριστικά στην περίπτωση των βοοειδών μεγάλη απόκλιση παρουσιάζει το ποσό των 140,80 ευρώ ανά ζώο, που όριζε η σχετική υπουργική απόφαση, με μεγάλη μερίδα βουτρόφων να βλέπουν στους λογαριασμούς τους πίστωση που ανέρχεται σε 115 με 135 ευρώ ανά ζώο. Για δε τους αιγοπροβατοτρόφους το συνολικό κονδύλι εμφανίζεται μειωμένο κατά 10 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, με μέσο όρο ενίσχυσης για φέτος τα 10 περίπου ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, αιγοπροβατοτρόφους, όπως και τους άλλους κτηνοτρόφους, που το εισόδημά τους πλήττεται από τη μεγάλη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

Επίσης, οι τράπεζες παρακράτησαν το σύνολο του ποσού της κατατεθείσας ενίσχυσης, έναντι οφειλών προς αυτές, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε και η απόφαση (104/7056/21-01-2015) του ΥΠΑΑΤ για τη χρήση των βοσκοτόπων. Απόφαση που εξακολουθεί, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις στη Βουλή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, να αγνοεί πλήρως τη δικαίωση της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (2020) για τον ορισμό του βοσκότοπου (μεσογειακού βοσκότοπου), καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού Omnibus (2017), στοιχεία που δείχνουν ότι: α) θα συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που οδήγησε σε τεχνικές λύσεις και σκοπιμότητες που δεν έχουν σχέση με τους πραγματικούς κτηνοτρόφους, β) ότι οι επιπλέον εκτάσεις των 9,6 εκατ. στρεμμάτων που θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα ως επιλέξιμες δε θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους στη νέα ΚΑΠ για να στηρίξουν το εισόδημά τους, γ) οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και οι Περιφέρειες της χώρας που μπορούν να εξασφαλίσουν τη δίκαιη και ομαλή αξιοποίηση των βοσκοτόπων παραμένουν θεατές, δ) η ελληνική γεωργία και ειδικά η κτηνοτροφία δε θα μπορεί να αξιοποιήσει στο ισοζύγιο τη δέσμευση CO2 από αυτές τις εκτάσεις των βοσκοτόπων.

Επίσης, για μια σειρά αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας, οι κτηνοτρόφοι έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

Όλα αυτά μαζί δείχνουν, μαζί με τις αδυναμίες που καταγράφηκαν στην περίπτωση της φέτας, ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους κτηνοτρόφους και τα προβλήματα της παραγωγής.

Δεδομένου του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί, λόγω της δυσαρέσκειας των κτηνοτρόφων, τόσο για την καθυστέρηση της πληρωμής των συνδεδεμένων όσο και για την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, που εν πολλοίς απορροφά όποια αύξηση στην τιμή του γάλακτος,

Δεδομένης της ελλιπούς ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για τις όποιες απαραίτητες ενέργειές τους (διορθωτικές κ.λπ.), με σκοπό την πληρωμή των απαραίτητων συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη συνέχιση της επιχειρηματικής τους ασχολίας,

Δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασής τους ένεκα της πανδημίας,

Δεδομένης της ανάγκης οι κτηνοτρόφοι να γίνουν αποδέκτες των ωφελημάτων όλων των επιλέξιμων βοσκοτόπων της χώρας, όπως προέκυψε από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,

Ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

1) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος χιλιάδων κτηνοτρόφων αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

2) Προτίθεστε να δώσετε τη δυνατότητα ένστασης σε κτηνοτρόφους που αδικήθηκαν για γραφειοκρατικούς λόγους και με επόμενη πληρωμή να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται και έχουν ανάγκη;

3) Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να αρθεί η παρακράτηση της καταβληθείσας στους κτηνοτρόφους συνδεδεμένης ενίσχυσης από τις τράπεζες έναντι οφειλών προς αυτές;

4) Με ποιο τρόπο θα ενσωματώσετε τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων, με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε να αξιοποιηθούν από τους κτηνοτρόφους με τη νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027;

5) Με ποιο τρόπο θα αντισταθμίσει την εξοντωτική αύξηση της τιμής των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους ένεκα της πανδημίας;

6) Με ποιο τρόπο οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν λόγο στην παραγωγική αξιοποίηση των βοσκοτόπων;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας, Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χαρά Κεφαλίδου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης και Γεώργιος Φραγγίδης».

Η ΚΥΑ 

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας βόσκησης 

Σε πέντε ανέρχονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας βόσκησης, τα οποία περιγράφονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, και τον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου.

Πρόκειται για το οδικό δίκτυο, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το κτηνοτροφικό κατάλυμα, τα σημεία ποτίσματος και τα περιττώματα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, αρκούν δύο από τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων.

Επίσης, σε τέσσερις ανέρχονται οι κατηγορίες των βοσκοτόπων που θα είναι επιλέξιμοι. Πρόκειται για λιβάδια, φυσικούς βοσκότοπους, θαμνότοπους/χερσότοπους και σκληροφυλλική βλάστηση.

Έκτακτη ενίσχυση de minimis 

Στο μεταξύ, ενώ η Κρήτη ουσιαστικά στον κτηνοτροφικό τομέα έχει μειωμένη και αδύναμη εκπροσώπηση, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας έκτακτη ενίσχυση de minimis, κάτι που προφανώς, εάν επιτευχθεί, θα γενικευτεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο κείμενο της επιστολής, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Κύριε πρόεδρε, μετά από επανειλημμένες επιστολές μας τόσο προς τον πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, όσο και στον νυν κ. Σπήλιο Λιβανό, στις οποίες επισημαίναμε τα ακανθώδη προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, ζητώντας παράλληλα συγκεκριμένες λύσεις, αλλά εις μάτην, αφού κανένα σχεδόν δεν επιλύθηκε, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε σε εσάς προσωπικά, ως πρωθυπουργό της χώρας, ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίησή σας για τη θετική έκβαση των κτηνοτροφικών ζητημάτων.

Θα ξεκινήσουμε με το θέμα των πληρωμών-ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, κύριε πρωθυπουργέ, με την κοινή παραδοχή ότι σχεδόν δύο χρόνια τώρα κυριολεκτικά έχουν τιναχθεί στον αέρα αυτές οι πληρωμές και η λέξη που αποτυπώνει στην ολότητα αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που επικρατεί είναι το “μπάχαλο”.

Πιο συγκεκριμένα:

1ον. Το “κορωνοβοήθημα” που δόθηκε πέρυσι στους αιγοπροβατοτρόφους, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, πέραν του ότι καθυστέρησε άκρως υπερβολικά μέχρι να χορηγηθεί, ήταν και μικρό το ποσό, αφού δόθηκαν μόνο 35 εκατ. ευρώ. Έτσι, συνειρμικά στον κτηνοτροφικό κόσμο ακούγεται παράταιρο η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι δόθηκαν μέχρι τώρα 35 δισ. ευρώ για να κρατηθεί όρθια η Ελλάδα, λόγω πανδημίας, και από αυτά τα 35 δισ., οι κτηνοτρόφοι έλαβαν μόνο 35 εκατ. ευρώ.

2ον. Εσείς προσωπικά κύριε πρωθυπουργέ, το έτος 2017, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε που επισκεφτήκατε το χωριό Βλαχογιάννι Ελασσόνας, όπου μιλήσατε σε κτηνοτρόφους της επαρχίας Ελασσόνας, είχατε υποσχεθεί ότι οι “πετσοκομμένες” εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2013-2014 θα πληρωθούν από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά όταν γίνατε κυβέρνηση, διά στόματος του τότε υπουργού κ. Βορίδη, ανακοινώθηκε ότι αυτές οι εξισωτικές έχουν πληρωθεί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία τέτοια εκκρεμότητα.

Κύριε πρωθυπουργέ, σας πληροφορούμε ότι, άσχετα με το τι υποστήριξε ο πρώην υπουργός σας, οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν στα λόγια, αφού στις τσέπες όσων οφείλονταν ποσά δεν μπήκε φράγκο τσακιστό, που λέμε στα χωριά μας.

3ον. Αναφορικά με το “30ευρω” που δόθηκε το 2020, ως αποζημίωση για τον καταρροϊκό πυρετό, του έτους 2014, σας πληροφορούμε ότι αυτό το ποσό δεν αντιστοιχεί για τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά για τον δειγματοληπτικό έλεγχο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Τα 30 ευρώ είναι για την περισυλλογή των ζώων, αλλά υπολείπονται ακόμα 90 ευρώ περίπου το ζώο, για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου.

4ον. Ερχόμαστε τώρα στη “μητέρα των πληρωμών”, που δεν είναι άλλη από την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (Βασική + Πρασίνισμα), του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021. Δυστυχώς, για πρώτη φορά μετά το 2015, η συγκεκριμένη πληρωμή, που ακόμα δεν έχει εξοφληθεί, έγινε σε πολλαπλές δόσεις, προκαλώντας τεράστιο εκνευρισμό σε γεωργούς και κτηνοτρόφους. Η προκαταβολή, που κάθε χρόνο δινόταν σε μια δόση τον Οκτώβριο μήνα, πέρυσι δόθηκε σε δύο δόσεις και η εξόφληση του Δεκεμβρίου, όπως γινόταν κι αυτή κάθε χρόνο, δεν υπήρξε ποτέ, αφού ακόμα και σήμερα υπάρχουν οφειλές 3% επί της Βασικής Ενίσχυσης, 5% επί της Πράσινης ενίσχυσης και 10% επί της ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Τελικά ποιος φταίει; Γιατί από τις απαντήσεις, τόσο του πρώην υπουργού, όσο και του νυν, μας θυμίζουν το γνωστό: “Δε φταίω εγώ, φταις εσύ, φταίει και ο Χατζηπετρής”.

Κύριε πρωθυπουργέ, για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι απλοί κτηνοτρόφοι, όχι απλά πιστεύουν, αλλά είναι πεποίθησή τους ότι η πολιτική ηγεσία, τόσο του ΥΠΑΑΤ όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί να κοιτάζουν πώς θα πληρωθούν έγκαιρα οι επιδοτήσεις των αγροτών (γεωργών και κτηνοτρόφων), αυτοί κοίταζαν πώς θα εισέλθουν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα στη διαχείριση του ΟΣΔΕ, όπου υπάρχουν πράγματι συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ.

5ον. Ξεκινώντας το 2021, βρεθήκαμε και πάλι σε καθυστερημένες πληρωμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σε μια σειρά προϊόντων, όπως για παράδειγμα στη μηδική, στα κτηνοτροφικά ψυχανθή αλλά και αλλού, όπου αυτή η καθυστέρηση άγγιξε τον 1,5 μήνα, σε σχέση με τα παρελθόντα έτη. Κι αυτό φυσικά ήταν απόρροια της καταστρεπτικής επιλογής ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ με τα θέματα του ΟΣΔΕ και φορέα συντονισμού.

6ον. Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στο 2021, παρότι υπήρξε μια αύξηση στις τιμές του γάλακτος κατά 10% (όχι σε όλες τις περιοχές της χώρας μας), αυτή η αύξηση εξανεμίστηκε “εν ριπή οφθαλμού”, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών των ζωοτροφών κατά 30-40%.

Για του λόγου του αληθές:

– Η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 53 λεπτά το κιλό.

– Το καλαμπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό.

– Το τριφύλλι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό.

– Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε 23-24 λεπτά το κιλό.

Προφανώς, να επισημάνουμε ότι αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι γεωργοί, όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από ορισμένους, αλλά τις καρπώθηκαν 3-4 εισαγωγείς σόγιας, αλλά και βιομηχανίες αλεύρων.

Επιπρόσθετα, να επισημάνουμε ότι το χρονικό διάστημα Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2021, αλλά και μέσα στον Απρίλιο υπήρξε παρατεταμένος παγετός, με θερμοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20-30% και σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζει το 40%.

Εξ αυτών των λόγων, σήμερα ζητάμε επιτακτικά νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση De minimis (που έχει να δοθεί στον κλάδο μας από το 2018), διότι η χρονιά που διανύουμε είναι – κυριολεκτικά – από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.

Τα 466 εκατ. ευρώ (280+166) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ε.Ε., λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων, κανονικά θα έπρεπε να διοχετευτούν στον κτηνοτροφικό κλάδο και εν γένει στους συντελεστές του πρωτογενούς τομέα».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναβρασμό στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης έχει προκαλέσει η πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία έφερε στην επιφάνεια τις...

ΚΡΗΤΗ

Στους δρόμους θα κατέβουν την 1η Μαρτίου οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι προγραμματίζουν Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Η απόφαση...

ΚΡΗΤΗ

Ετοιμάζουν κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ποια ημερομηνία θα πληρωθεί η πρώτη δόσης της ενίσχυσης σε αγρότες Όσοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν δικαίωμα στην ενιαία ενίσχυση αναμένεται να πληρωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία...

ΚΡΗΤΗ

Χρυσό το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Ανθεί το παραεμπόριο Μικρό καλάθι κρατούν φέτος οι κρεοπώλες στο Ηράκλειο που αποφάσισαν να παραγγείλουν λιγότερα αρνιά και κατσίκια...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά με τον Πρόεδρο, κ. Δ. Μελά, καθώς...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τη διαβεβαίωση ότι το ΥπΑΑΤ θα παραμείνει αρωγός σε κάθε στάδιο των προσπαθειών των Περιφερειών για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης,...