Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Συνάντηση στο Ασήμι για τον 23ο Αγώνα Δρόμου Κουδουμά

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η φετινή συνάντηση είναι η μεγαλύτερη σε συμμετοχή όλων των χρόνων του μαραθωνίου


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ασήμι του δήμου Γόρτυνας, στο κτήριο της δημοτικής ενότητα Κόφινας, με θέμα τον 23ο Αγώνα Δρόμου Κουδουμά.

Παρόν στη συνάντηση έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Βεϊσάκης Αρτέμης, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της συνάντησης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλός Δήμου Γόρτυνας, Ανωγειανάκη – Νινιράκη Βαρβάρα, ο Αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού Αποστολάκης Δημήτρης, η Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Σφακιανάκη, η  Δασκαλάκη Άννα ως γραμματέας, o πρόεδρος των Στερνών Παντεχάκης Γεώργιος, ο πρόεδρος Παναγιάς Κωνσταντάκης Βασίλης, ο πρόεδρος Σωκαρά Κατσαρός Νίκος, ο πρόεδρος Βαγιωνιάς Βεργετάκης Νίκος, ο πρόεδρος Αγίας Βαρβάρας Καμνάκης Νίκος.

Ακόμα παρόν στη συνάντηση έδωσαν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίων Δέκα, Αγίας Βαρβάρας, Λουρών, Παναγιάς, Λούκιας, Στόλων, Στέρνες, Πηρουνιανών, Βαλή, Ασημίου, Αθλητικός σύλλογος Αγίας Βαρβάρας, ο Σύλλογος Φίλοι Περιβάλλοντος.

 

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλός Δήμου Γόρτυνας, Ανωγειανάκη – Νινιράκη Βαρβάρα μίλησε στο cretanmagazine.gr:

“Ο σκοπός ήταν να αναβαθμιστεί ο αγώνας φέτος, συμπληρώσαμε κατηγορίες που δεν υπήρχαν, ηλικιακές κατηγορίες, βάλαμε την ηλεκτρονική χρονομέτρηση για να έχει ο κάθε αθλητής τον δικό του προσωπικό αποτέλεσμα.

Στο πλευρό της διοργάνωσης είναι ο Σύλλογος ΑμεΑ “Το Μέλλον” με τον Παραολυμπιονίκη Στεφανουδάκη Μανώλη, όπως πάντα και “Σαμαρείτες”, ο Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος “Ιεράς Μονής Κουδουμά” και όλοι οι τοπικοί φορείς.

Σήμερα εδώ μαζευτήκαμε όλοι οι φορείς για να αγκαλιάσουμε το γεγονός και να το κάνουμε δικό μας γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να προχωρήσει παρακάτω, πρέπει να έχει μια συνέχεια ο αγώνας, και θέλαμε να οργανωθούμε ως αφορά τις αρμοδιότητες, δηλαδή οι εθελοντές, ποιους σταθμούς θα αναλάβουν, η καθαριότητα, η προετοιμασία του φαγητού, την εξυπηρέτηση του αγώνα, των αθλητών, την φιλοξενία των αθλητών, την διευκόλυνση των επισκεπτών.

Μέσα από τον αγώνα θα θέλαμε να προβάλουμε τα τοπικά προϊόντα από τοπικές επιχειρήσεις, γιαυτό θα γίνει ένα μεσογειακό πρωινό στις Στέρνες όπου θα είναι και η αφετηρία. Μετά την λήξη του αγώνα θα πραγματοποιηθεί και γεύμα στη Ιερά Μονή Κουδουμά. Οι διοργανωτές θα φροντίσουν να δώσουν στους νικητές, εκτός το έπαθλο, μια σακούλα που θα περιέχει λάδι, κρασί, μέλι κ.α. από τοπικές επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή που έχει γίνει σε όλα τα χρόνια που γίνετε ο μαραθώνιος του Κουδουμά, που αυτό δείχνει πως η τοπική κοινωνία τον έχει αγκαλιάσει και έχει γίνει πλέον θεσμός”.

 

Ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Γόρτυνας, Βεϊσάκης Αρτέμης, προς τους τοπικούς – πολιτιστικούς – αθλητικούς φορείς του Δήμου Γόρτυνας:

“Ο Δήμος Γόρτυνας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης και ο Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος “Ιεράς Μονής Κουδουμά” συνδιοργανώνουν για 23η συνεχή χρονιά τον αγώνα ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας του Κουδουμά, την Κυριακή 2 Απριλίου 2017, με αφετηρία το Δημοτικό Διαμέρισμα των Στερνών και τερματισμό στην Ιερά Μονή Κουδουμά. (Ώρα εκκίνησης αγώνα 10:00 π.μ.).

Στον αγώνα που αποτελεί ένα από τους βασικούς αθλητικούς θεσμούς του Δήμου Γόρτυνας, θα λάβουν μέρος αθλητές μαραθωνίου απ’ όλη την Ελλάδα σε μια διαδρομή 22,5 χμ., μέσα από ένα ξεχωριστό σε ομορφιά φυσιολατρικό τοπίο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών και με δεδομένη την περσινή επιτυχία, η προσέλευση του κόσμου θα είναι αυξημένη και θα πλησιάσει τα 2000 άτομα. Επιπλέον στον αγώνα παίρνουν μέρος αρκετοί μαθητές σχολείων, αλλά και πεζοπόροι ντόπιοι και ξένοι που γνωρίζουν την αθλητική διοργάνωση από προηγούμενες χρονιές ή έχουν ενημερωθεί από αφίσες και φυλλάδια που έχει τυπώσει ο Δήμος για το σκοπό αυτό. Μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα και την απονομή επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές, ο Δήμος και η Ιερά Μονή θα παραθέσει γεύμα για όλους τους παραβρισκόμενους στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Κουδουμά.

Σας παρακαλούμε όπως παρευρεθείτε στον αγώνα και να στηρίξετε και σεις, με την εθελοντικής σας παρουσία το φετινό Αγώνα ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας Κουδουμά”.

 

Εθελοντισμός

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Γίνε και εσύ εθελοντής σε αυτό το αθλητικό γεγονός που έχει γίνει θεσμός για τον τόπο μας.

 

Η ανακοίνωση των διοργανωτών:

Τους συμμετέχοντες καλωσορίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στερνών και εκπρόσωποι του Δήμου Γόρτυνας στο γραφείο της πρώην Κοινότητας, προσφέροντας καφέ και πρωινά εδέσματα. Παράλληλα ξεκινούν οι εγγραφές ενώ οι πεζοπόροι επισπεύδουν την αναχώρησή τους καθώς οι ώρες πορείας εκτιμώνται από 4 έως 6. Οι δρομείς ολοκληρώνουν την προθέρμανση και στις 10:00 αμέσως μετά τη Κυριακάτικη πρωινή Θεία Λειτουργία, ο πάτερ του Ι.Ν. Εισοδίων δίνει την εκκίνηση με το χτύπημα της καμπάνας. Την άγρια ομορφιά της διαδρομής διαδέχεται η γαλήνη του τερματισμού στο προαύλιο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κουδουμά.

Η διαδρομή είναι σε όλο το μήκος της χωματόδρομος και έχει μετρηθεί με χειροκίνητη ρόδα. Στα αξιοθέατά της και κατά την ανωφέρεια, περιλαμβάνονται ο κάμπος της Μεσαράς, τα Λασιθιώτικα βουνά (Αφέντης Χριστός 2.141μ. και Σπαθί 2.148μ.), ο Ψηλορείτης (2.456), ο Κέδρος (1.776μ.), ο Γιούχτας (811μ.), κατά το υψηλότερο σημείο της διακρίνεται η κορυφή των Αστερουσίων Όρεων Κόφινας στα 1231μ. (στην αρχαιότητα μινωϊκό ιερό κορυφής), και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατηφόρας κυριαρχεί το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος με τις δαντελοντές νότιες παραλίες, ανατολικά οι Τρεις Εκκλησιές, δυτικά ο Αγ. Ιωάννης, Σαλαμιάς, Λέντας, Καλοί Λιμένες και στο βάθος το ακρωτήριο Λίθινο. Από το 10° χλμ ο δρομέας κατηφορίζει στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων με το μοναδικό πευκοδάσος του Κουδουμά που καλύπτει έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natoura 2000, συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πολλά ενδημικά και προστατευόμενα είδη και αρπακτικά πουλιά με πιο χαρακτηριστικό τον γυπαετό.

Σήμανση ανά 1χλμ με μπλέ πινακίδα και κίτρινο αριθμό. Σταθμοί τροφοδοσίας νερού, πορτοκαλάδας ανά 3 χλμ.

Ο Δρόμος Κουδουμά ξεκίνησε ως τάμα στην Παναγία από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης, την κοινότητα Στερνών και την Ιερά Μονή Κουδουμά και εμπνευστής ήταν ο μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης από την Καλλονή Πεδιάδος, Παντατοσάκης Γιάννης, έφορος αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης. Κάθε χρόνο γίνεται κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, μεταξύ Κυριακής της Ορθοδοξίας και Κυριακής των Βαΐων. Οι συμμετοχές κυμαίνονται περί τους 100 δρομείς και 150-200 πεζοπόρους από όλη την Κρήτη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ δεκάδες είναι και οι προσκυνητές που παρευρίσκονται στο μοναστήρι.

Σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού, πρωταθλητές Ελλάδας των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, έχουν τιμήσει στο παρελθόν με την παρουσία τους το Δρόμο του Κουδουμά όπως ο Δήμος Μαγγίνας από την Αλεξανδρούπολη, ο Γεράσιμος Κόκοτος από το Αγρίνιο, ο Χρήστος Καλλίας από την Άμφισσα, ο Παύλος Τζαναβάρας από τα Αθίκια Κορινθίας, η Σοφία Ρήγα από την Πάτρα που συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, ο Αλέξανδρος Λίτσι από την Αλβανία, ο Γιώργος Αφορδακός από την Κριτσά Λασιθίου, κάτοχος παγκρητίου ρεκόρ μαραθωνίου με 2:17:08 ενώ το ρεκόρ διαδρομής Κουδουμά κατέχει ο Μοχάμεντ Μπενσαλάμ από το Μαρόκο ο οποίος ζει στα Χανιά, με 1:25:10.

Οι κατηγορίες επάθλων είναι οι εξής:

1) Γενικής Ανδρών
2) Γενικής Γυναικών
3) Ανδρών 20-29
4) Γυναικών 20-29
5) Ανδρών 30-39
6) Γυναικών 30-39
7) Βετεράνων ανδρών 40-49
Βετεράνων γυναικών 40-49
9) Βετεράνων ανδρών 50+
10) Βετεράνων γυναικών 50+

α)Εφήβων 16-19
β)Νεανίδων 16-19

Για την συμμετοχή τους στον αγώνα απαραίτητη προϋπόθεση ιατρική βεβαίωση και υπεύθυνη δήλωση για τους αθλητές 16-17

Κύπελλο, μετάλλιο, δίπλωμα στους τρεις πρώτους-πρώτες κάθε κατηγορίας και αναμνηστικός σταυρός στους πρώτους-ες των κατηγοριών. (Τους σταυρούς θα τους δώσει η Ιερά Μονή Κουδουμά)

Οι δρομείς που τερματίζουν λαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα με την εικόνα της Παναγίας, οι πεζοπόροι λαμβάνουν δίπλωμα ενώ όλοι κατά την εγγραφή τους το πρωί, λαμβάνουν αναμνηστικό καπέλο και μπλουζάκι.

Μετά τον τερματισμό παρατίθεται υπαίθριο νηστίσιμο γεύμα με φασολάδα, σουπιές, πατάτες, ταραμοσαλάτα, ελιές, ψωμί, κρασί και αναψυκτικά, προσφορά του μοναστηριού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Στερνών, του Δήμου Γόρτυνας και των χορηγών.

Οι πεζοπόροι πρέπει να φέρουν απαραιτήτως σακίδιο με τα απαραίτητα εφόδια (αντιανεμικό αδιάβροχο κλπ).

Για τη μετάβαση από Ηράκλειο προς Στέρνες αναχωρεί πούλμαν από Στάδιο Κόρακα, Χανιώπορτα στις 07:30 το πρωί και από Στέρνες η ώρα αναχώρησης για επιστροφή είναι στις 16:30. Η επιστροφή από τη Μ. Κουδουμά προς τις Στέρνες γίνεται με τη βοήθεια των ΙΧ αυτοκινήτων, αγροτικών των δεκάδων επισκεπτών.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 6972865015 Παντατοσάκης Ιωάννης (έφορος Αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης) και 6974666450 Βεϊσάκης Αρτέμης (Αντιδήμαρχος Γόρτυνας). Οι εγγραφές θα γίνονται την ημέρα του αγώνα, από το πρωί, στο γραφείο της κοινότητας Στερνών.

Σε περίπτωση έκπτωσης στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, Πειραιάς-Ηράκλειο-Πειραιάς, για τους δρομείς εκτός Κρήτης, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Σας περιμένουμε στον 23ο Δρόμο Κουδουμά, Σαρακοστή στα Αστερούσια Όρη, τη νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook