Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

“Της φτώχειας ο χόντρος” – χειρομηλόπιτες

Θα πάμε στο χωρίο Γαλιά σήμερα να βρούμε τη μακαρίτισσα τη Μαραγκομύρενα, που δια στόματος της εγγονής της Εύας, θα μάθουμε πως έκαναν εκείνα τα χρόνια τις χειρομηλόπιτες


Η γιαγιά Μαραγκομύρενα, ήταν μια γυναίκα θρύλος στη Γαλιά.

Ήταν πρώτη νοικοκυρά, και όλες στο χωριό ζήταγαν τη συμβουλή της, είτε για συνταγές μαγειρικής, είτε θέματα, ύφανσης του αργαλιού, στημόνια κλπ.

Η Μαραγκομύρενα επίσης έραβε και Κρητικές παραδοσιακές στολές, και ήταν σοφή γυναίκα στη Γαλιά με πολλές και ποικίλες γνώσεις.

Έλεγε η Μαραγκομύρενα για το χόνδρο, “της φτώχειας ο χόνδρος”, γιατί πάντα ο χόνδρος έμπαινε στα περισσότερα φαγητά αντί ρύζι.

Που να βρεθεί το ρύζι εκείνα τα φτωχά χρόνια;

Αντί λοιπόν ρύζι, στα περισσότερα χωριά της Κρήτης, έβαζαν χονδρο, (χοντροαλεσμένο σιτάρι), και όταν έψηναν χοχλιούς, στα βραστά, σούπες, πίτες κλπ.

Αυτό γιατί το αλεύρι ήταν δυσεύρετο εκείνα τα χρόνια, αλλά ο χόνδρος ήταν απλά σιτάρι αλεσμένο στο χειρόμυλο, που τα περισσότερα σπίτια, τουλάχιστον κάποιο σιτάρι και ένα χειρόμυλο θα τα είχαν. Ο χόντρος λοιπόν υπήρχε στα περισσότερα σπίτια.

Οι καλές νοικοκυρές , όπως τη Μαραγκομύρενα, έφτιαχνε αυτές τις υπέροχες χερομηλόπιτες, και έδινε και στη γειτονιά.

Η Μαρία λοιπόν η εγγονή της, μας είπε πως γιαγιά της έβαζε ένα κιλό χόνδρο και το άφηνε στο νερό να μουλιάσει.

Σήμερα μπορούμε να βάλουμε μισό κιλό χόνδρο του εμπορίου, που θα τον μουλιάσουμε και μεις στο νερό, αλλά θα αγοράσουμε και άλλο ένα μισό κιλό αλεύρι.

Μετά, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μουσκεμένο χόνδρο σε ένα δοχείο, ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και δυο φακελάκια μαγιά.

Τα πλάθουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει.

Αφού το ζυμάρι μας έχει φουσκώσει, φτιάχνουμε τηγανίτες και τις ψήνουμε στο τηγάνι.

Πάνω στις ψημένες πλέον χειρομηλόπιτες ρίχνουμε ότι θέλουμε, κανέλα, μέλι η πετιμέζι.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο, να φτιαχτούν αλλά αξίζει τον κόπο πραγματικά!

Ευχαριστούμε τη φίλη  Εύα Μαραγκάκη την εγγονή της Μαραγκομύρενας που μας έδωσε το σημερινό υλικό μας.

Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα χρόνια στη Γαλιά αγαπούσαν πολύ τη δουλειά, αλλά αγαπούσαν επίσης και τη διασκέδαση και το κρασί Όταν δε τους...

ΚΡΗΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ,ο πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο της Γαλιάς συνεδρίασε έκτακτα με...

Life

Ούλοι μας κατέχομε πως, ούλοι οι παλιοί Γαλιανοί, προερχότανε από το χωργιό Βορίζα Έτσα το λοιπόν κατεβαίνοντας στο καινούργιο ντως χωργιό, το χωργιό Γαλιά,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είτε από καλό οιωνό, είτε από κακό οιωνό, η φάμπρικα του Ρετζεπομανώλη υπάρχει ακόμα στη Γαλιά, και χρήζει απαραίτητα ενός μουσείου στο χωριό, που...

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ψάχνοντας την ιστορία του τόπου μου Όποιος ενδιαφέρεται να μαθαίνει τι γινόταν παλιά στον τόπο του, απλά ρωτάει, αλλά το σωστό είναι ότι μαθαίνει,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μετόχι που βρίσκεται πεντακόσια μέτρα νότια της Γαλιάς Δήμου Φαιστού, μια γειτονιά όλο κι όλο, ερειπωμένο για αρκετά χρόνια,...

Life

Συνεχίζουμε τα ντόπια παρατσούκλια παλιών ανθρώπων του χωριού μου της Γαλιάς και των περιχώρων, και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την προέλευσής τους, πάλι με...

Themata

Ότι και να θέλει να κάνει κανείς σε τουτονέ το τόπο, σ’ αυτήν εδώ την κοινωνία, χρειάζεται να έχει, χρόνο, θέληση, υπομονή και επιμονή,...