Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το μπόλιασμα της ελιάς και τα μικρά μεγάλα “μυστικά”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η καλύτερη εποχή για το μπόλιασμα, είναι τέλη του Μάρτη και αρχές του Απρίλη. Μάλιστα από ότι άκουγα από τους παλιούς καλό είναι να γίνεται στη γέμωση του φεγγαριού!


Το δενδρο μολις κοπει θα πρεπει να εμβολιαστει αμεσως.

Προσεχουμε να ξεκουπα καλα η φλοιδα που σημαινει οτι αρχιζουν και ”τρεχουν” οι χυμοι.

Αλλα ας τα παρουμε καλιτερα τα πραγματα απο την αρχη…

Τον τελευταιο καιρο, οι νεοι αγροτες, καταργουν τις παλιες ποικηλιες που ”κληρονομησαν” απο τους παλαιοτερους, οπως η χονδρολια, η δαφνολια, το μανακι, η κορωνεικη κλπ και ολες αυτες ”μετατρεπονται” σε ψιλολιες.

Οι λογοι πραχτικοι, διοτι με τις ψιλολιες τελειωνουν μια κι εξω το μαζεμα, ενω πρωτα απαιτουσε χρονο.

Την δουλια αυτη την αναλαμβανει ο ”κεντριστης” η εμβολιαστης που γνωριζει πολυ καλα τη δουλια του.

Αν θελουμε εμεις να πειραματιστουμε στις δικες μας ελιες, εγω θα εδινα καποιες συμβουλες εκ πειρας…ο

Aπο εργαλεια, θεμε ενα αλυσοπριονο με καλα ακονισμεν αλυσιδα. Ενα κλαδευτηρι, ενα γαμψο καλα ακονισμενο μαχαιρι, πριονι,ενα σκαλιστηρι, νερο ενα δυο γκουβαδακια, χαρτονια συρματα, σπαγγο…

mpolia

Εν πρωτοις θα εχoυμε βρει τους αματολογους μας, που θα τους εχουμε σε ενα δοχειο με νερο, να μην στεγνωσουν εν οσο μπολιαζουμε.

Οι αματολογοι καλο θα ειναι να ειναι παλιοι βλαστοι μεστωμενοι, απο δενδρα ημερα και παραγωγικα, απο ”θυλικα κλαρια” η ”ποδιες” , γεματα ανθους, και οχι αρσενικα λαιμαργα.

Οι παλιοι βλαστοι μπορει να αργουνε λιγο αλλα αναπτυσσονται καλιτερα.

Κοβουμε λοιπον τους αματολογους περιπου απο 10 εως 15 εκατοστα και με ενα καταλληλο μαχαιρι κοβουμε λοξα απο το κατω μερος περιπου 3 εκατοστα .

Εχουμε πελεκυσει ενα ξερο κλαρι και λειανει στο ενα μερος γιατι θα χρειαστει να ανοιγουμε πρωτα με αυτο τον φλοιο.

Θα κοψουμε οριζοντια το δενδρο σε ενα επιθυμητο υψος, κυριως 50 εκατοστα μεχρι ενα μετρο απο το εδαφος.

Με ενα ειδικο μαχαιρακι θα καθαρισουμε την ειφανεια να μην εχει αγριαδες και να ειναι λεια.

Επιλεγουμε 4 , 5 η και περισσοτερα ματια αναλογα την διαμετρο του δενδρου
με το ειδικο ξιλακι μας το καρφωνουμε σε καθαρο σημειο του φλοιου με την επιπεδη του επιφανεια προς τα μεσα.

Αμα χωθει μεσα περιπου 3 εκατοστα, το βγαζουμε και βαζουμε το πελεκυμενο αματολογο παλι με την επιπεδη επιφανεια προς το εσωτερικο και να εφαπτεται τελεια με τον σκληρο ιστο του δενδρου.

Το χτυπαμε λιγο μεχρι να χωθει ολο το χαραγμενο ματι.

mpolia1

 

Η συνεχεια γινεται με δυο τροπους.

1) Εχουμε αγορασει την ειδικη παστα μπολιασματος και με ενα πινελο αλοιφουμε ολη την κομενη επιφανεια και καλυπτουμε και τα κενα γυρω απο τα ματια.

2) Αν δεν εχουμε παστα, φτιαχνουμε λασπη απο χωμα που να μην ειναι ραντισμενο με φυτοφαρμακα. Καλο ειναι να ειναι κοσκινισμενο να μην εχει πετρες. Με αυτο καλυπτουμε ενα ενα τη βαση στους αματολογους να μην εξατμιζεται η υγρασια του δενδρου. Μετα με ενα σπαγκο η συρμα δενουμε τον φλοιο γυρω γυρω για καλιτερη μηχανικη αντοχη.

Παιρνουμε μετα χαρτονι η τσουβαλι και τυλιγουμε το δενδρο γυρω γυρω, αλλα να προεξεχει περιπου μια παλαμη απο το κομενο σημειο.

mpolia2

Αν θελουμε να βαλουμε ναυλον, ενδεχεται το καλοκαιρι σε ενα καυσωνα να μας ξερανει τα ” ματια”.

Απεξω απο το ναυλον τυλισουμε ενα συρμα το οποιο με την πενσα σφιγγουμε καλα.

Μεσα τωρα ριχνουμε χωμα να σκεπαστουν τα ματια με προσοχη να μην τα κουνησουμε.

mpolia3

Πανω απο το χωμα βαζουμε μια πλακωτη πετρα.

Την πετρα την βαζουμε για τα πουλια οταν πανε να καθησουν να μην κανουν ζημια.

mpolia4

Τελευταια πραξη, περα απο το οτι θα εχουμε καθαρισει ολα τα αγριγιαδια βλασταρια του παλιου δενδρου, ειναι να ριξουμε νερο πανω στο χωμα για να κραταει δροσια.

Καλο θα ηταν, αν τυχον και αρχισουν οι ζεστες, το ποτισμα να επαναλειφθει και δυο και τρεις φορες.

mpolia5

Ομως μετα απο διο τρεις μηνες, και οποτε βγαινουν τα αγρια βλασταρια να αφαιρουνται, για να εξαναγκαζεται το δενδρο να αξιοποιησει τα ημερα, και να δημιουργηθει ενα νεο δενδρο της αρεσκειας μας, οπως καλο θα ειναι και να προφυλαξουμε το εμβολιασμενο δενδρο απο τα διαφορα γιδοπροβατα των βοσκων που παντα κανουν ζημιες στα νεαρα φυτα μας!

 

Φωτο- κειμενο: Χουστουλακης Γεωργιος

12 Σχόλια

12 Comments

  1. thstudio

    2 Οκτωβρίου 2015 at 21:30

    Οι εμβολιοφόροι βλαστοί πρέπει να είναι 2 με 3 χρονών;
    Τα φύλλα των εμβολίων βλέπω ότι τα αφήνεις. Δεν είναι καλύτερα να τα κόβεις ώστε να μην χάνεται υγρασία λόγω εξάτμισης;

    • cretanmagazine

      2 Οκτωβρίου 2015 at 23:47

      Οι αιματολόγοι καλά θα ήταν να ειναι απο νεαρα κλαρια δυο η τριων το πολυ ετων.
      Το οτι δεν κοβω τα φυλλα αυτο δεν επηρεάζει γιατι με το χωμα τα γεμιζω μεχρι πανω και τα σκεπαζω, ετσι η υγρασια μενει μεσα.
      Εξ αλλου καθε μπολιαστης εχει τις δικες του μεθοδους.
      Εγω τα φυλλα τα κοβω μονο στα ματια που ειναι με φλοιο σε σχημα Τ

  2. thstudio

    3 Οκτωβρίου 2015 at 10:11

    Στο συγκεκριμένο παράδειγμα που μας δείχνεις έβαλες 5 εμβόλια γιατί ο κορμός του υποκειμένου είναι μεγάλος. Όταν αναπτυχθούν τα κρατάς όλα ή κόβεις κάποια;

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:09

      Καταρχας πρεπει να πω πως η δουλεια του μπολιαστη ειναι εξελισσόμενη. Καθε χρονο ανακαλυπτονται νεες μεθοδοι. Ηδη απο τοτε που γραψα το αρθρο εγω προσωπικα εχω κανει 6 εξελλικτικες εργασιες.

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:09

      1)Κατηργησα τη λασπη, και απλα χωνω βαμβακακι στις σχισμες δεξια αριστερα του εμβολιου

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:10

      2)Δενω σφιχατα με συρμα το κορμο, να κρατηθουν τα μπολια

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:10

      3)Διαλλεγω λεπτοτερα μπολια, περιπου σαν ενα στυλο μπικ και ελαφρως μεγαλύτερα

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:11

      4) Εκανα το φαλτσο μεγαλύτερο, τουλαχιστο 6 εκατ για να εχει καλύτερο μηχανικο δεσιμο με το κορμο

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:11

      5) Κατάργησα το ναυλον και χρησιμοποιω χαρτονι που δεν βραζει το καλοκαιρι

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:12

      6) Γεμιζω πλεον με χωμα μεχρι πανω πανω και δεν φαινονται καθολου τα μπολια

    • cretanmagazine

      3 Οκτωβρίου 2015 at 20:18

      Απ εξω βέβαια το χαρτόνι το ξαναδενω χωριστα με αλλο συρμα,

      Οταν εχουμε πανω απο 4 μπολια, αν πιασουν ολα,, αφαιρουμε τα καχεκτικα και κραταμε τα 4 πιο ευρωστα, τα οποια δενουμε με σπαγγο μεταξυ τους και τα περιφρασουμε με 4 σιδερενιους στυλους και με ελαιοπανο γυρω γυρω για τυχον ζημιες

  3. thstudio

    5 Οκτωβρίου 2015 at 22:29

    Το τμήμα Γεωργίας σ’ένα ενημερωτικό φυλλάδιο (http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/6045815E2779A90DC2257A23002B24DA/$file/15_2009_EMVOLIASMOS_KARPOFORON_DENTRON.pdf?OpenElement) αναφέρει ότι στην περίπτωση του Υπόφλοιου Εγκεντρισμού (Η μέθοδος που μας δείχνεις), τα εμβόλια να φέρουν κοιμώμενους οφθαλμούς. Τα δικά σου τα εμβόλια απ’ότι βλέπω φέρουν βλασταίνοντες οφθαλμούς.

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνέντευξη για το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ

Δημοσιεύτηκε

στις

To Σάββατο 30 Μαρτίου στο ΔΕΚK το 8ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ-SUPER MARKET


Νέους συνεργατικούς δεσμούς ανάμεσα σε τοπικούς παραγωγούς, μεταποιητές, βιοτέχνες, διανομείς και ξενοδόχους δημιουργεί και φέτος ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ-SUPER MARKET» που διοργανώνουν για 8η συνεχή χρονιά τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν ευκαιρίες συνεργασίας ανάμεσα επαγγελματίες του τουρισμού, της αγροδιατροφής και της βιοτεχνικής παραγωγής, ώστε να στηριχθεί η τοπική οικονομία, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Βιοτέχνες, παραγωγοί και μεταποιητές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα συναντηθούν με ιδιοκτήτες και διευθυντές ξενοδοχείων, αλλά και εκπροσώπους δικτύων διανομής το Σάββατο 30 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ) στις Γούρνες Ηρακλείου, με στόχο τη συνεργασία για την προώθηση των προϊόντων αυτών στα κρητικά ξενοδοχεία και τα Δίκτυα Διανομής.

Ο επιτυχημένος θεσμός έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Κρήτη και καταγράφει αυξανόμενη συμμετοχή, αποδεικνύοντας ότι η συνεργασία πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα έχει έμπρακτα αποτελέσματα. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν, για πρώτη φορά, και τοπικοί βιοτέχνες, εκτός του κλάδου των τροφίμων, οι οποίοι παράγουν χαρτικά, σαπούνια, υφαντά, έπιπλα κλπ.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου το Επιμελητήριο Ηρακλείου εκπροσώπησε την Ελλάδα αποσπώντας το βραβείο στην κατηγορία «Special Μentions and Grand Jury Prize» στο πλαίσιο των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2016». Το Παγκρήτιο Φόρουμ διοργανώνεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνεργασία των Ξενοδόχων Κρήτης, του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και άλλων φορέων.

Σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε ότι «κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα να στηρίξουμε την τοπική παραγωγή και ταυτόχρονα να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα.

Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά αν λάβουμε υπόψη ότι το 75% των συμμετεχόντων έχουν λάβει μέρος και στις προηγούμενες διοργανώσεις και οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μεταξύ τους έχουν σταθερότητα και διάρκεια». Ο Διευθυντής Εταιρείας Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Χανίων κ. Θεόδωρος Τσιμρικίδης επισήμανε ότι το Φόρουμ βοηθάει τα κρητικά προϊόντα ν’ αποκτήσουν ταυτότητα και να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά.

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Μώλης Χνάρης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων γιατί δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη της κρητικής διατροφής και παραγωγής, ώστε οι παραγωγοί να εισπράττουν την υψηλή προστιθέμενη αξία που αναλογεί στα προϊόντα τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Σωμαράς ανέφερε ότι το εγχείρημα έχει τεράστια επιτυχία, τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν εντάξει την κρητική κουζίνα στις υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους των τουριστικών μονάδων για να γνωρίζουν ποια προϊόντα είναι απαραίτητα στη μαζική εστίαση.

Η συμμετοχή στο 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ είναι ΔΩΡΕΑΝ και έχουν δηλώσει συμμετοχή 215 παραγωγοί / μεταποιητές και βιοτέχνες, 148 ξενοδοχεία και 14 δίκτυα διανομής, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στις προηγούμενες διοργανώσεις εξασφαλίζοντας επικερδείς συμφωνίες.

Το Φόρουμ περιλαμβάνει, κατ’ ιδίαν συναντήσεις, έκθεση και γευσιγνωσία κρητικών προϊόντων, που προσφέρουν οι συμμετέχοντες παραγωγοί και μεταποιητές.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έως 3 Απριλίου οι εντάσεις για την εξισωτική

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τις 12 Μαρτίου έως και τις 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών για την εξισωτική αποζημίωση


Σύμφωνα με αυτή (πρόκειται για εγκύκλιο που αφορά το Μέτρο της Εξισωτικής Αποζημίωσης 13 και τα υπομέτρα 13.1 και 13.2)

Μετά το τέλος της εκδίκασης των προσφυγών αποστέλλεται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση στην Κεντρική Υπηρεσία, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας, αρχείο με το σύνολο των παραγωγών που πρέπει να αποδεσμευτούν από τον εν λόγω κωδικό.

Η αποστολή του αρχείου πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 05.04.2019.

Ποιο κωδικό συμπληρώνουν οι συνταξιούχοι που αποκλείονται

O κωδικός 97201 αφορά δεσμεύσεις κατά το στάδιο της παρτίδας πληρωμής λόγω αποχώρησης από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα η οποία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τον Ε.Φ.Δ., έχει ερμηνευτεί ως λήψη άμεσης σύνταξης από τον παραγωγό από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι λαμβάνοντες άμεση σύνταξη απορρίπτονται κατά τη διαδικασία ένταξης στο Μέτρο και ο εν λόγω έλεγχος διεξάγεται μηχανογραφικά σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Για την αντιμετώπιση περιπτώσεων μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2018, δημιουργήθηκε ο προαναφερόμενος κωδικός προκειμένου να ενταχθούν οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί αλλά να μην πληρωθούν μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Με τον εν λόγω κωδικό αντιμετωπίστηκαν και οι περιπτώσεις παραγωγών που τους ζητηθήκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συμπληρωματικά στοιχεία για τον έλεγχο της ενδικοφανούς προσφυγής κατά το στάδιο της ένταξης, δεν ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, αλλά ομοίως περιλήφθηκαν στις καταστάσεις παραδεκτών αιτήσεων (εγκεκριμένων παραγωγών).

Δείτε εδώ την σχετική εγκύκλιο

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στα 12,5 ευρώ η εξισωτική ορεινών, στα 8,1 ευρώ το στρέμμα σε μειονεκτικές

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα 12,5 ευρώ ανά στρέμμα για τις ορεινές περιοχές και 8,1 ευρώ για τις μειονεκτικές διαμορφώθηκε το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης, για τις αιτήσεις που θα κάνουν μέσα στην άνοιξη, μετά από σχετική προκήρυξη


Τα ποσά αυτά που αφορούν την ενίσχυση των φετινών αιτήσεων και οριστικοποιήθηκαν με την 4η τροποποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία, αναμένεται να βγει μία προκήρυξη που θα αφορά τρεις υποδράσεις. 

  • Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές: 12, ευρώ ανά στρέμμα
  • Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα
  • Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα: 8,1 ευρώ ανά στρέμμα

Ιδιαίτερα η τρίτη δράση αφορά τις:

  • Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες της Θράκης,
  • Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες που βρίσκονται σε εγγύτητα με τα χερσαία σύνορα της χώρας και
  • Δημοτικές / Τοπικές Κοινότητες των μικρών νησιών, οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται ως ορεινές ή υποκείμενες σε άλλους φυσικούς περιορισμούς οριοθετήθηκαν ως περιοχές με ειδικούς περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι των γεωργικών εκτάσεων των περιοχών που δεν ανήκουν πλέον στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, σύμφωνα με τη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενίσχυση για τα έτη εφαρμογής 2019 και 2020. 

agronews.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη