Connect with us

Life

Το μετόχι της Αγίας Παρασκευής του Μερίτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Είναι μέσα στην Γεωργική σχολή στον Αμπελούζο


Ανατολικά του χωριού Αμπελούζο και σε κοντινή απόσταση ευρίσκεται η Γεωργική Σχολή Μεσαράς, που με το όνομα αυτό γνωρίζουμε τη περιοχή τα τελευταία εκατό χρόνια, ενώ πρωτύτερα εδώ υπήρχε το μετόχι της Αγίας Παρασκευής του Μερίτη, που σώζεται ακόμα η εκκλησία του και είναι αυτή που συνοδεύει το παρών δημοσίευμα.

Το μετόχι υπαγόταν διοικητικά στην Ιερά μονή του Αγίου Φανουρίου του Βαλσαμονέρου, που εβρίσκετο νότια των Βοριζών.
Σώζεται η απογραφή που συντάχθηκε την πρώτη Μαϊου του 1644, όσον αφορά το προαναφερόμενο μετόχι.

Ήταν η εποχή που ανέλαβε τη διοίκηση της Μονής του Βαλσαμονέρου ο ιερομόναχος Ιερεμίας Κορνάρος, μετά το θάνατο του ηγουμένου της Γαβριήλ Παπαδοπούλου.

Μετέβη λοιπόν ο ιερομόναχος Ιερεμίας Κορνάρος μαζί με τον νοτάριο Γεώργιο Καλαμαρά στο μετόχι της Αγίας Παρασκευής του Μερίτη, όπου συντάχτηκε η απογραφή που σας παραθέτω, διατηρώντας την ακριβή γραφή της απογραφής.

”Στιν προτι του μαγιου 1644.
Ις το μετοχι τζι Αγιας Παρασκεβις του Μεριτι στο Καστελι το Καινουργιο.
Ις τιν εκλισια ινε τα κατοθε, ιγου:
Ευαγγελιον σταμπαδον με σταβροσι αργιρι.
Ευχολογιον σταμπαδο.
Ενα Πεντικοσταρι κοντιλογραφο, παλιο.
Μια Παρακλιτικι σταμπαδο.
Τεσερα Μινεα σταμπαδα αρχιζοντας απου τον Σεπτεμβριον εος ολον τον Απριλιον.
Ενα Τριοδι κοντιλογραφο, παλιο.
Ενα Αποστολο σταμπαδο.
Ενα Ρολογιον σταμπαδο.
Ενα Ψαλτιρι σταμπαδο.
Μια εορτιν τις αγιας Παρασκεβυς κοντιλογραφι.
Ενα αρτοφορι, εχι μεσα διο βουτια.
Διο καντιλιεργια ξιλινα στιν αγια Τραπεζο.
Μια λουτρομπολια ακριβι απανο στιν αγια Τραπεζο.
Μια ποδια, και εχι τιν αγιαν Παρασκεβι και τον αγιο Φανουργιο.
Μια ποδια σμπουρδινι.
Αλι μια ποδια μικρι με κορονετες και με ενα σταβρο στι μεσι.
Ενα ποτιριον και ενα δισκαριον αργιρα, παλεα.
Μια κολινβιθρα του αγιασμου μαγιολικι, ασπρι.
Ενας δισκος πολιτικος.
Ενα μανουαλι.
Ενα λαβιδι αργιρο.
Ενα μιαν λονχι σιδερι.
Ενα αστερισκο μολιβενιο.
Τζιρια μεγαλα διο.
Μια ικονα μικρι τζι αγιας Παρασκεβις.
Ενα στιχαρι λινο.
Ενα φελονι ασπρο, παλεο, μεταξοτο, διμιτο.
Ενα ζευγαρι ιπομανικα παλεα, ρεκαμαδα.
Ενα πετραχιλι παγονατζο, βελουδι, με ασπρους σταβρους.
Ποτιροκαλιμα και δισκοκαλιμα κιτρινι, ορμιζενια.
Ενας αερας κοκινος.
Ακομι στιν εκλισιαν ταβλες κιπαρισενιες μικρες.
Μια ταβλα κοντι.
Ταβλες ντελαριζενιες μεγαλες.
Ενα σιμαντιρι σιδερο.

Ις τα καιλια του ανωθεν μετοχιου τις Αγιας Παρασκεβις.
Μια σαλιερα πετρινι.
Ενα μαντιλι παλιο.
Ενα δραπανι.
Ενα στροματζο μονοκιτιαρικο.
Μια καδεγλα.
Κοφινιδες μεγαλες.
Και μικρες.
Σκαφι μια, πινακοτες τρις.
Πιθαρια τρια, ενα σκαμνι στρονγγιλο.
Ενα λιχνο κρεμαστο.
Τρια τζικαλια πετρινα.
Μια σιγλα με το χερι.
Ενα τιγανι σιδερο.
Πιατρα χοντρα δεκατρια.
Λεκανιδες τεσερις.
Μια κασελοπουλα παλια.
Διο ζεβγαργια βουγια με ολα τος τα σινεργα.
Και ενα βουγι περισο.
Μια παλαμι, θρινακια τρια, διο κατσουνες.
Προβατα του πορου εφτα, ινε ις το κουραδι και (τιρουμανετε)
Προβατα στιρα, ιγου τρις κριους παχιους και ενα μαροπο κριο και διο λεφτερα.
Ενα αρνι φετινο, θιλικο.
Μια σκροφα μεγαλι.

Να σημειώσουμε επιπλέον ότι σύμφωνα με την καταγραφή του 1644 από τον ηγούμενο Ιερεμία Κορνάρο, της βιβλιοθήκης της μονής του Βαλσαμονέρου, στους 143 τόμους που καταγράφηκαν, οι δεκατρείς ανήκαν στο μετόχι της Αγίας Παρασκευής του Μερίτη.

Σύνταξη κειμένου – έρευνα – φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης, Μέλος της: ΠΑ.Ε.ΔΗ κ. ΜΜΕ.

Life

Tο…”φαΐ” του φιδιού!

Δημοσιεύτηκε

στις

Εσύ το ήξερες αυτό


Είναι ο καρπός του τοξικού φυτού της ασκοτιζάρας, που έχει επικρατήσει να ονομάζεται από τον περισσότερο κόσμο και σαν “φαί του φιδιού”!

Δεν ξέρω αν το τρώει αλλά πάντως σαν ωριμάζει παίρνει ένα κατακόκκινο χρώμα και είναι όμορφο αν και δηλητηριώδη…

Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Αντίστροφη μέτρηση για το Matala Beach Festival

Δημοσιεύτηκε

στις

3 μέρες γεμάτες μουσική, χαρά, διασκέδαση και θετικά συναισθήματα


Λίγες μέρες έμειναν και οι προετοιμασίες για το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Και φέτος, τα Μάταλα ετοιμάζονται να υποδεχθούν πλήθος κόσμου σε ένα μουσικοχορευτικό αλλά και γεμάτο εκπλήξεις τριήμερο, στις 21,22 & 23 Ιουνίου.

Όσοι αναμένετε να βρεθούν τον Ιούνιο στην παραλία όπου έζησαν τα «παιδιά των λουλουδιών», θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές μοναδικές, αφού η μουσική και ο χορός σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται θα εκτοξεύσουν την διάθεση στα ύψη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Παγκόσμια ημέρα του πατέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενώ για τη μητρική αγάπη γράφονται λυρικοί στίχοι, συμβολικά θεατρικά έργα και τρυφερά ποιήματα, οι μπαμπάδες αυτού του κόσμου είναι κάπως παραμελημένοι


Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Η γιορτή του πατέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας. Η γιορτή του πατέρα δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο. Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα. Εσείς τι γνωρίζετε για την γιορτή του πατέρα;

Πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα

Η γιορτή του πατέρα ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή του πατέρα καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια. Σήμερα η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα στην Ιστορία

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά, λίγα μίλια μακριά. Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή.

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σήμερα Κυριακή 18 Ιουνίου λοιπόν, οι πατεράδες έχουν την τιμητική τους γι’ αυτό και εμείς, συγκεντρώσαμε τα πιο γλυκά, αληθινά και τρυφερά λόγια που έχουν γραφτεί για τους άντρες της ζωής μας: τους μπαμπάδες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη