Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο: ΟΧΙ ζωντανά ζωάκια στους κάδους απορριμμάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Κορίν είναι Γαλλίδα και ήρθε στην Πάρο για διακοπές με την οικογένεια της

Την βρίσκουμε μπροστά σε έναν κάδο σκουπιδιών κοντά στη βραβευμένη με μπλε σημαία παραλία του Λογαρά να κοιτάει ένα περίεργο αυτοκόλλητο . «Καταλαβαίνω καλά; μας ρωτάει, γράφει όχι ζωντανά ζωάκια εδώ; Πετάνε σκυλάκια και γατάκια μέσα σε σακούλες στο αγαπημένο μου νησί; »

«Αυτό εννοεί», της είπαμε με δυσκολία και επικοινωνήσαμε αμέσως με την πρόεδρο του Συλλόγου «Φιλόζωοι εθελοντές Πάρου» Δέσποινα Καλογεροπούλου για να διαπιστώσουμε ότι το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

«Νεογέννητα γατάκια και σκυλάκια βρίσκουμε πράγματι, συχνά μέσα ή έξω από κάδους. Τις εποχές μάλιστα που γεννάνε οι γάτες δύο φορές τον χρόνο, το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό.

Βρίσκουμε νεογέννητα γατάκια ή κουτάβια μέσα σε νάιλον σακουλές δεμένες και πεταμένες σε κάδους ή σε χάρτινες κούτες. Με τα μάτια κλειστά και τον ομφάλιο λώρο. Όχι μονό νεογέννητα αλλά και κουτάβια 1-2 μηνών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Καλογεροπούλου .

«Μας έχει τύχει να βρούμε γατάκια μαζί με κουτάβι στην ίδια σακούλα στο Δρυό που το κουτάβι έχασε το μάτι του προφανώς από τα νύχια από τα γατάκια. Στα Μάρμαρα σε κάδο 9 κουτάβια νεογέννητα, στον Πρόδρομο σε σακούλα λιπασμάτων 8 κουτάβια σε χωράφι, τα δύο ήδη νεκρά…Συμβαίνει σε όλα τα χωριά παντού. Πας να πετάξεις τα σκουπίδια και τρέμεις μήπως ακούσεις κλάματα από μέσα. Τελευταίο περιστατικό παραμονές 15αύγουστου, στους κάδους στις Λεύκες μέσα σε χαρτόκουτο 4 κουταβάκια 24 ωρών με τα μάτια κλειστά και τον ομφάλιο λώρο.»

Αναγκαία η στείρωση

Ποια είναι η κύρια αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο ρωτάμε την πρόεδρο του Συλλόγου. Η άρνηση στείρωσης κυρίως, μας λέει κατηγορηματικά και δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλοι αυτοί που πετάνε ελαφρά τη καρδία ζωντανά ζωάκια να πεθάνουν μαρτυρικά, είναι κατά της στείρωσης γιατί – όπως ισχυρίζονται – δεν είναι στη … «φύση του ζώου» (!) ενώ ο πάτος του κάδου είναι εντελώς στη φύση για να πηγαίνουν τα νεογέννητα (!)

Στην Πάρο δεν έχουμε αδέσποτα σκυλιά από αδέσποτα. Φροντίζουμε και τα στειρώνουμε εμείς. Οι εγκαταλείψεις και τα κουταβάκια ημερών που βρίσκουμε συνεχώς πεταμένα σε κούτες και σε σακούλες δίπλα στους κάδου,ς δυστυχώς προέρχονται από τα δεσποζόμενα ζώα που ο ανεύθυνος διάλεξε αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο να απαλλαγεί από ανεπιθύμητα κουτάβια της σκύλας του, αντί πολύ απλά να τη στειρώσει. Τους προσφέρουμε δωρεάν στείρωση και πάλι αρνούνται. Άρα οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί που εύκολα μπορεί να πει κανείς.»

Για την κυρία Καλογεροπούλου η συστηματική στείρωση είναι εκείνη που εξασφαλίζει τον έλεγχο των γεννήσεων και τη μείωση των αδέσποτων. «Ας έρθει κάποιος που τάσσεται κατά της στείρωσης να δουλέψει μαζί μας καμιά 10αριά μέρες… και θ’ αλλάξει γνώμη», μας λέει χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια φιλοζωική κοινότητα αναγνωρίζει τη στείρωση ως τη μόνη ανθρώπινη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδο ελέγχου και διαχείρισης του αδέσποτου πληθυσμού.

«Είναι μια επέμβαση απλή που σώζει ζωές και εξασφαλίζει την υγεία του ζώου», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Εθελοντικό κτηνιατρείο

Επειδή λοιπόν σε ένα νησί είναι δυνατόν να ελέγξουμε τον πληθυσμό των ανεπιθύμητων- ζώων με συστηματικές στειρώσεις ο σύλλογος « Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» ίδρυσε πριν δύο χρόνια ένα σύγχρονο Κτηνιατρείο στη Νάουσα που έγινε χωρίς καμιά κρατική βοήθεια αλλά αποκλειστικά από δωρεές και εθελοντική εργασία. «Προσφέρουμε εκεί ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, πρόληψη & θεραπεία- και κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις- νοσηλεία- έχουμε κτηνιατρικά φάρμακα και τροφές» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Καλογεροπουλου.

Πρόκειται για το πρώτο κτηνιατρείο στην Ελλάδα που ίδρυσε φιλοζωικός σύλλογος και που στηρίζεται μόνο σε δωρεές. Τα έσοδα του κτηνιατρείου διατίθενται για την περίθαλψη των αδέσποτων.

«Φέτος μάλιστα, λέει η πρόεδρος, εφαρμόζουμε ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα με τη βοήθεια του ιδρύματος Marching Animal Welfare Trust και προσφέρουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεις και ηλεκτρονική ταυτοποίηση (microchip) σε δεσπόζομενα σκυλιά ατόμων με χαμηλό εισόδημα ή ανέργων ή σκυλιά που έχουν κτηνοτρόφοι σε χωράφια αλυσοδεμένα δια βίου. Αυτά τα σκυλιά γεννάνε στα χωράφια και τα κουτάβια τους και τις περισσότερες φορές τα βρίσκουμε πεταμένα αν δεν έχουν «φροντίσει» να τα θανατώσουν αντί να τα πετάξουν. Στόχος μας είναι δηλαδή αντί να μαζεύουμε αδέσποτα να προλαβαίνουμε τη δημιουργία τους. Ξοδεύουμε σε κόπο, ξενύχτια και χρήμα να ταΐσουμε με μπιμπερό .

Τα νεογέννητα μερικές φορές δεν επιβιώνουν χωρίς τη μάνα τους παρά τις προσπάθειες των εθελοντών μας. Και μετά αν επιζήσουν, έξοδα για εμβολιασμούς, τροφές, αποπαρασιτώσεις και πρέπει να βρουν σπίτια να υιοθετηθούν κλπ κλπ.»

Και ο δήμος;

«Ο δήμος σύμφωνα με τον νόμο είναι ο υπεύθυνος για τα αδέσποτα – και όχι οι σύλλογοι των εθελοντών- μετά από πιέσεις μάς διαθέτει ένα ετήσιο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων γατών και σκυλιών. Όλα τα υπόλοιπα, περισυλλογή – μεταφορά στον κτηνίατρο κλπ τα αναλαμβάνουμε οι εθελοντές» σημειώνει η κυρία Καλογεροπούλου.

«Όμως το ποσό, συνεχίζει, είναι τόσο χαμηλό για το μέγεθος του νησιού και των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε που το ποσό αυτό αρκεί μόνο για 5-6 μήνες αντί για 12 και μετά καλύπτουμε μόνοι μας τα έξοδα τής περίθαλψης και στείρωσης των ζώων. Τρεις φιλοζωικές στην Πάρο στειρώνουμε και φροντίζουμε γατάκια και σκυλιά. Όμως, αν δεν συνεργάζονται οι κάτοικοι και δεν ξεπεραστούν οι απαρχαιωμένες νοοτροπίες περί μη στείρωσης θα εξακολουθούμε να έχουμε γάτες εξαθλιωμένες που αναζητούν τροφή γύρω από τους κάδους ή πεθαίνουν άρρωστες, χτυπημένες από αυτοκίνητα, δηλητηριασμένες. Αυτό είναι στη φύση τους άραγε;»

Ας σημειωθεί ότι γίνονται συχνά ενημερωτικές εκστρατείες από τον Σύλλογο για τη συμπεριφορά και τον σεβασμό απέναντι στα ζώα και για τη στείρωση με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και διαδραστικά μαθήματα στα σχολεία και καταγγελίες για τους παραβάτες που έχουν τα ζώα τους σε άθλιες συνθήκες δεμένα.

«Ελπίζουμε στη νέα γενιά , καταλήγει η Δέσποινα Καλογεροπούλου και ελπίζουμε να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και συμπεριφορά και να σέβονται στην Πάρο τη ζωή όχι μόνο των σκύλων και των γατών αλλά και των παραγωγικών ζωών που υποφέρουν στις Κυκλάδες από μια απαρχαιωμένη μέθοδο περιορισμού κινήσεων το λεγόμενο «παστούρωμα» (δεμένο μπροστινό με πίσω πόδι, δεμένο μπροστινό πόδι με κεφάλι.»

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θα κάνουν μάθημα στα σχολεία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα σχολεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις


Τι αναφέρει η εγκύκλιος

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας εναρμονίζει την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 η οποία θα εορταστεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Κεντρικός στόχος είναι η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου, μέσω της ενημέρωσης της μαθητικής κοινότητας για τα ευεργετικά οφέλη της άθλησης σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με στόχο την απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση – Αγαπώ την Υγεία μου» προτείνεται οι σχολικές μονάδες να υλοποιήσουν εντός του σχολικού ωραρίου τις παρακάτω αθλητικές δράσεις (μεμονωμένα ή συνδυαστικά): αερόβιες κινητικές δραστηριότητες: βάδην, τρέξιμο, σκυταλοδρομία, ποδηλασία, σχοινάκι, χορός κ.ά., ομαδικά – ατομικά αθλήματα: καλαθοσφαίριση 3Χ3, ποδόσφαιρο 5Χ5, χειροσφαίριση, πετοσφαίριση, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση κ.ά. (με δυνατότητα δημιουργίας και μικτών ομάδων).

Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, δύναται να αναπτυχθούν δράσεις σε συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή αθλητικά κέντρα- αθλητικές Ομοσπονδίες και αθλητικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση ότι εάν απαιτηθούν μετακινήσεις πρέπει να τηρηθούν τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, με τη συμμετοχή μαθητών όλων των Τάξεων των Γυμνασίων της Περιφέρειας Αττικής, Ολυμπιονικών και διακεκριμένων αθλητών διαφόρων αθλημάτων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 09:00 π.μ. στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο της Αγοράς και του Τείχους των Εθνών.

Οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: fysagogi@dide-v-ath.att.sch.gr μέχρι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019 και τη συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες στην εγκύκλιο 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

«Δένουν» κάβους τα πλοία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου


Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Έτσι, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Εντός τετραετίας θα λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

«Μέσα στην τετραετία θα έχει λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του κατά την επίσκεψή του στην μονάδα μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων


Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετείχε σε σύσκεψη όπου ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της μονάδας αλλά και από τους τοπικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση και την λειτουργία του έργου, υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δέσμευση της κυβέρνησης για ένα πρόβλημα που της κληροδοτήθηκε από το παρελθόν αλλά που πρέπει να λυθεί με όρους μέλλοντος, με την αξιοποίηση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας αλλά και με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προχωρούν αυτού του είδους τα έργα».

Παράλληλα άφησε αιχμή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι «όσοι όψιμα ανακάλυψαν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία τους καλώ να αναλογιστούν την κατάσταση που παρέδωσαν την χώρα αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών». Σημείωσε ακόμη ότι όσο εντυπωσιακό είναι το έργο στο Ελευθεροχώρι τόσο εξοργιστικό είναι ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στην χώρα. 

Ο πρωθυπουργός αφού συνεχάρη τους παράγοντες του έργου, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, σημείωσε ότι είναι ένα πρότυπο συνεργασίας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα και πρόσθεσε ότι είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί και στις άλλες περιφέρειες. Σημείωσε δε, απευθυνόμενος στην περιφερειάρχη Ιονίων, Ρόδη Κράτσα, που βρισκόταν εκεί ότι αποτελεί και ένα μέτρο σύγκρισης για την Κέρκυρα. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο περιφερειάρχης κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά, και έλυσε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίθετα στην Κέρκυρα υπήρξε αδράνεια με τη γνωστή συνέχεια. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και στην Αττική, και δείχνει ότι γενικότερα οι περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησαν όπως έπρεπε.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη μονάδα στο Ελευθεροχώρι είπε ότι το έργο λειτουργεί και λειτουργεί καλά, θα πρέπει ακολούθως να ολοκληρωθούν οι σταθμοί μεταφόρτωσης και όλοι οι δήμοι να στέλνουν τα απορρίμματά τους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ίδια σύσκεψη σημείωσε ότι είναι ένα πρότυπο έργο και το μόνο που βραβεύθηκε από την ΕΕ. Σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου υπάρχουν από το ΕΣΠΑ 930 εκατ. ευρώ που είναι συμβολαιοποιημένα για παρόμοια έργα και πρέπει μέχρι το 2021 να συμβολαιοποιηθούν για να μην χαθούν. Το συγκεκριμέο στο Ελευθεροχώρι δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο κ. Θεοδωρικάκος από την πλευρά του σημείωσε ότι τα ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν ποιότητα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο πρόεδρος της Βουλής (και βουλευτής Ιωαννίνων) Κώστας Τασούλας έκανε μία ιστορική αναδρομή λέγοντας ότι το πρώτο έργο που βραβεύθηκε διεθνώς στη χώρα δεν ήταν η μονάδα, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά το φράγμα του Μαραθώνα το 1931 επί Ελευθερίου Βενιζέλου που ήταν επίσης σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Αλλά μετά, πρόσθεσε, «αυτό τον δρόμο τον ξεχάσαμε».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στην δήλωσή του σημείωσε ότι το έργο δείχνει ότι έχει αλλάξει μία σελίδα στην διαχείριση των απορριμμάτων και επίσης δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί μέσω των ΣΔΙΤ και σε άλλους τομείς.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη