Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ζωή στο χωριό – Θα με πάρεις και μένα στα ξύλα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο σκοπός του σημερινού κειμένου, αποσκοπεί απλά στο να αναβιώσει μεν κάποιες μεσαρίτικες συνήθειες, αλλά παράλληλα και λέξεις ή φράσεις ξεχασμένες στο χρόνο, καθώς και ορολογίες, παροιμίες κλπ.


Το σπουδαιότερο όμως είναι να απεικονίσει η ίδια η πέννα, την κουλτούρα, τον τρόπο σκέψης και έκφρασης, και τη φιλοσοφία εκείνων των απλοϊκών ανθρώπων. Όλα αυτά θεωρούνται σήμερα λαογραφικά και, και πιστεύω πως αξίζει το κόπο να τα θυμόμαστε!
Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ δεν θα ξεθωριάσουν απ’ τη μνήμη μας στιγμές,σαν εκείνες που περνάγαμε ξέγνοιαστοι στα χωριά μας στην Κρήτη! Οι παιδικές αναμνήσεις όλων μας είναι πολλές, και μια από αυτές ήταν, ανάμεσα στα διάφορα βιώματα, και η ημέρα που θα μας έπαιρναν μαζί τους οι γονείς μας, και θα πηγαίναμε στα ξύλα!
Όσο κι αν ήταν σκληρή η ζωή στα ξύλα για ένα παιδί, εμένα προσωπικά μου άρεσε, και πάντα παρακαλούσα από βραδύς του πατέρα μου, να με έπαιρνε και μένα μαζί του, αν δεν είχα φυσικά σχολείο! Έτσι έκανα και εκείνο το απόγευμα στα μέσα του Ιούλη, του είπα να με ξυπνήσει πρωί, και να με πάρει και μένα μαζί του την επ’ αύριο εκεί όπου θα πήγαινε!
Για όλες τις δουλειές οι γονείς μου, όπως όλοι στα χωριά, σηκώνονταν πάντα πολύ πρωί!

Άντε πάρτε δρόμο να πάτε με την ώρα σας στα ξύλα να μη σας ε φάει η κάψα!

Η μάνα μου και εκείνη την ημέρα, ήταν από τις τρείς το πρωί στο πόδι, για να μας φτιάξει κάτι να φάμε! Μόλις φάγαμε το πρωί μας λέει:
-Άντε πάρτε δρόμο να πάτε με την ώρα σας στα ξύλα να μη σας ε φάει η κάψα!
Μαζί μας για τη μεταφορά πήραμε το γαϊδούρι, και για βοσκή πήραμε και τις δυο μας αίγες! Στο σωμάρι κρέμεται η βούργια με το κολατσό μας , που δεν ήταν άλλο από τα κλασσικά, παξιμαδένιο ανάμεικτο ψωμί, ένα μεγάλο κομμάτι τυρί δικό μας, λαδοτύρι δηλαδή, τέσσερα βραστά αυγά, και αν ήταν καλοκαίρι και καμιά τομάτα! Οπωσδήποτε όμως το φλασκάκι με το νερό και ένα γυάλινο μικρό μπουκαλάκι κρασί! Πήρε μαζί του το σάρακα (πριόνι) το σκεπάρνι, και το μαναράκι (μικρό τσεκούρι), και οπωσδήποτε τη σκαλίδα(αξίνα)! Έτσι ξεκινήσαμε για τα ξύλα αποδιαφώτιστα (αξημέρωτα)!

Πολλά ξύλα « έτρωγε» ένα σπίτι!

Για μια οικογένεια το υπ’ αριθμόν ένα απαραίτητο αγαθό για το σπίτι εκείνο το καιρό, όπως φυσικά φανταζόμαστε όλοι, ήταν οπωσδήποτε τα ξύλα! Τα ξύλα τα βρίσκανε εύκολα σε βουνά, σε χαλέπες και σε φαράγγια. Ξύλα για μαγείρεμα, αλλά και ξύλα για την εβδομαδιαία μπουγάδα! Μονάχα η μπουγάδα ήθελε μια αγκαλιά ξύλα! Ήθελαν ξύλα για ζέσταμα νερού για το μπάνιο που γινόταν, πού αλλού? στη σκάφη! Καμιά φορά τα παιδιά έκαναν μπάνιο και στο πλυσταριό έξω στην αυλή! Τουλάχιστο δυο φορές το μήνα έπρεπε να ζεστάνει νερό η μάνα, να το ρίξει στη σκάφη, και από εκεί με ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι να έπαιρναν και να το έριχναν επάνω τους! Στο καζάνι έβαζε η μάνα και «λεμονόφυλλα», αλλά κάπου και σε ένα σακούλι είχε φυλάξει και «αποξηραμένους λεμονανθούς»! Έπαιρνε μια φούχτα και τους έριχνε και απ’ αυτούς στο νερό! Ένα όμορφο άρωμα ανέδυε όλο το νερό! Έβραζε αρκετό νερό, για να πλυθεί και να σαπουνιστεί με πράσινο σαπούνι όλη η οικογένεια! Σαπούνια είχανε πολλά, γιατί πέρναγε «ο τρυγάς» και έπαιρνε τις «τρυγιές» (κατακάθια του λαδιού, τρυγόλαδα), και τους έδινε επιτόπου σαπούνια! Επίσης χρειαζόταν ξύλα για το ζυμωταριό, και πιο πολλά ακόμα σαν ήθελαν να κάνουν το ψωμί παξιμάδι!
Ήθελαν επίσης ξύλα φυσικά και για ζέσταμα το χειμώνα! Και δεν λέμε για τις περιπτώσεις που χρειαζόταν ξύλα ο φούρνος για τα ψητά του γάμου, της βάφτισης, του αρραβώνα κλπ, όπου ήθελαν πάρα πολλά! Φούρνο με ξύλα είχαν τα περισσότερα σπίτια, κι αν δεν είχαν, ζύμωναν στου γείτονα το φούρνο!
Έτσι απαραιτήτως, σε μια γωνιά της αυλής κάθε σπιτιού, έπρεπε να υπάρχουν πάντα τρείς τέσσερεις «δεμαθιές ξύλα»! Από εκείνα τα ξύλα, ήταν που πήγαιναν κρυφά και άρπαζαν καμιά δεμαθιά οι «διαολοπαρέες» του χωριού το Μ Σάββατο βράδυ, για «να κάψουν τον Ιούδα» μπροστά στην εκκλησία, μετά το Χριστός Ανέστη! Γι αυτό πολλοί φυλάγανε τις δεμαθιές τους εκείνη την ημέρα, για να μην τους τις κλέψουν !
Όταν πια λιγόστευαν τα ξύλα στην αυλή, τότε αποφάσιζε ο αφέντης « να πάνε στα ξύλα», όποια εποχή και να ήτανε!

Φτάνοντας στο χωράφι, αμέσως δουλειά!

Εφτά η ώρα και εμείς ήμαστε ήδη πλησιάζαμε ήδη στο χωράφι εκείνη την ημέρα!
Επιτέλους φτάσαμε σε ένα χωράφι μας, που είχε πολλά «κλαδερά» (θάμνους και θυμάρια)! Αφού ξεφορτώσαμε τα «μπράτη» (τσιμπράγαλα) και δέσαμε τριγύρω τα ζώα να βοσκήσουν, πήρε ο πατέρας μου ανά χείρας τη μεγάλη σκαλίδα, και πήρα και εγώ το μικρό σκαλίδι! Έκοβε εκείνος πότε με τη πίσω πλευρά της σκαλίδας που ήταν σαν τσεκούρι διάφορα, πουρνάρια, κατσοπρίνια και σκίνους, και πότε έσκαβε με την κανονική πλευρά της σκαλίδας ξεπατώνοντας ότι ρίζα του κλαδερού έβρισκε! Αν ήταν πολύ σκληρό το ξύλο, το χτύπαγε με το μαναράκι.! Εμένα με έβαζε να του ξεπατώνω θύμους (θυμάρια), θρούμπες, αθιοκαλιές, και γενικά αυτά ήταν πιο μαλακά και πιο εύκολα! Εκείνος έκοβε και αγκαθωτούς θάμνους όπως ήταν τα αχινοπόδια, ασπαλάθια, άγριες μικρές μυγδαλιές ή αγριαχλαδιές. Έτσι ξεμαγάριζε και το χωράφι!

-Μπαμπά μου κάρφωσε μια τσίτα στο πόδα!

Άμα κάποια στιγμή μου κάρφωνε καμιά τσίτα(αγκίδα) ή αγκάθα όπως τη λέγαμε μου έλεγε:
-Περίμενε να πεταχτώ δυο λεφτά εκειέ στην αγριαχλαδιά να κόψω μια μεγάλη τσίτα (αγκάθι), να τη κάνω βελόνα και σιγά – σιγά θα σου βγάλω το αγκάθι!

Ξύλα? Όλα είναι καλά!

Τα πιο πολλά πάντως ξύλα που έκοβε, ήταν πουρνάρια ή και σκίνα, γιατί αυτά έκαναν τη πιο δυνατή φωτιά, και καιγόντουσαν είτε δροσερά είτε ξερά! Έβγαζε και πολλές ρίζες!
Ξεπατώναμε θυμάρια ή αλαδανιές, αλιματσές και άλλα, εκτός αγουδούρους και αγκαρασθιές, και άλλα παρόμοια ελαφρά και αδύναμα ξύλα.

Όπου ξύλα και χοχλοί από κάτω!

Συνήθως σε όλα αυτά τα ξύλα που κόβαμε ή ξεπατώναμε, από κάτω, ήταν κριμένοι χοχλιοί, κυρίως άσπροι λιανοί! Μου ‘λεγε ο πατέρας μου μια φράση:
-«Στσι πέτρες θα βρεις κολληταριές, στσι θύμους ασπροκόλια»!
«Ασπροκόλια» εννοούσε τους λιανούς χοχλιούς, που πράγματι βρίσκαμε πολλούς σκαλίζοντας το χώμα κάτω από τους μεγάλους θύμους ή θάμνους! Οι δε χοντροί χοχλοί προτιμούσαν τις τρύπες στους βράχους, τις κουφάλες των δένδρων, αλλά κυρίως προτιμούσαν να κρύβονται κάτω από μεγάλες πέτρες! Εκεί σηκώνοντας μια- μία πέτρα, βρίσκαμε από κάτω της κι από μια «κολληταριά», με τουλάχιστον 15 χοχλιούς πάνω σ’ άλλο!
Ο πατέρας αφού είχαμε ήδη κόψει τα ξύλα μας, για τη συνέχεια, μου έκοψε μια βέργα και μου την έδωσε:
– Πάρε εκειονέ το ξύλο, και ανεσήκωνε τσι θύμους και σκάλιζε το χώμα από κάτω, α θες να βρεις χοχλιούς για να τσι πας στη μάνας σου!
Επήρα εγώ τη βέργα που μου ’δωσε, και ανασήκωνα ένα – ένα όλα τα θαμνοειδή, θύμους, θρούμπες, ανωνίδες, αντωνανίδες, αλαδανιές, αθινοκαλιές, και τσι ξεσκάλιζα από κάτω καλά – καλά! Έκανα δε, «του κόσμου τη χαρά», όταν έβρισκα πολλούς χοχλιούς από κάτω! Παράλληλα εκείνος ανασήκωνε μεγάλες πέτρες, και εύρισκε από κάτω χοντρούς χοχλιούς!

Κάθε που πορίζαμε από το σπίτι εμείς τα κοπέλια…

Αυτό που μου είπε ο πατέρας μου, δηλαδή να ψάξω να βρω χοχλιούς, μας το λέγανε και άλλες φορές οι γονείς μας όλων των παιδιών, κυρίως όταν «πορίζαμε» από το σπίτι!
Μας είχαν περάσει οι μεγάλοι το «παραμύθι», πως το σπίτι «αναστενάζει άμα πάς με άδεια χέρια»!
Έτσι, κάθε παιδί που έρχεται απ’ έξω, έπρεπε απαραιτήτως να κρατεί κάτι! Κάποια παιδιά κρατούσαν μανιτάρια, ασκορδουλάκος (βολβούς), πότε χοχλιούς, κανένα αγκαλιδάκι ξύλα, άλλα δυο κούτσουρα, έστω και ένα σκέτο μικρό ξύλο, όχι πάντως με άδεια χέρια, γιατί το σπίτι «θα αναστέναζε»! Προτιμούσαν βέβαια ιδιαίτερα οι γονείς μας απ’ όλα αυτά, τους χοχλιούς! Είχαν καλύτερα να τους φέρεις μια οκά χοχλιούς παρά να τους κρατάς μια οκά κρέας!

Δουλειά ναι, μα να χαφτούμε και μια μπουκιά!

Αφού βρήκαμε και χοχλιούς, καθίσαμε κάτω από τη μεγάλη χαρουπιά να «χαφτούμε μια μπουκιά», τρώγοντας το ψωμοτύρι μας, τη τομάτα με τις ελιές, και από δυο βραστά αυγά, να «σκεπάσομε» το κρασί μας! Ήπια εγώ και μισό κρασί στο λαίνι, μισό – μισό με νερό, και ένα δυο ποτηρίδια ο πατέρας μου! Πήγα να σηκωθώ, πετάγεται και μου λέει:
-«Ε κάτσε δέκα λεφτά να σου πάει το φαί κάτω, και μετά σηκώνεσαι!»

-Ώρα να δεμαθιάσομε!

Ήρθε και η ώρα να δέσουμε σε δεμάτια τα ξύλα μας, και αν αυτά αρχικά φαινόταν πολλά, στην ουσία αφού πιεζόταν στο δέσιμο, θα γινόταν δυο μέτριες δεμεθιές όλες κι όλες!
Θα τα φορτώναμε στη συνέχεια στη γαϊδάρα μας και θα φεύγαμε.

Οι λιγοδέτες

Ο πατέρας μου κρατούσε μεν τα δύο τέλεια ( σύρματα) που χρειαζόμαστε για να δέσουμε τα δεμάθια, αλλά την εποχή που δεν υπήρχαν τέλεια, πώς αλήθεια δένανε τις δεμαθιές?
Την απορία μου την έλυσε αμέσως ο πατέρας μου:
-Παλιά στην εποχή μου, δεν εδέναμε με τέλια, δέναμε με «λιγοδέτη»! Ο λιγοδέτης ήταν αρχικά τρυφεροί βλαστοί λιγιάς (λιγαριάς), δηλαδή είχαμε «λιγιάς δέτης», και για αυτό πήρε και το όνομά του «λιγοδέτης»! Έκοβαν βλαστούς λιγιάς (λιγαριάς), τους ενώνανε αντίστροφα με ένα ιδιόμορφο κόμπο, και άπλωναν έπειτα το λιγοδέτη στο έδαφος, με τον κόμπο να είναι προς τα πάνων γιατί όταν τον πλακώνανε μετά τα ξύλα, που δεν μπορούσε εύκολα να λυθεί! Στα σπαρμένα κάναμε λιγοδέτη με τα ίδια τα στάχια ξεπατώνοντας τα, για να ‘ναι ποιά μακριά!
-Και εμείς εδα επαέ στο βουνό που δεν έχουμε λιγές?
-Επαέ στο βουνό μπορεί να μην υπάρχουνε λιγές παιδί μου, ούτε και σφάκες, αλλά υπάρχουν όμως άλλα! Υπάρχουν χαρουπιές και αθηνοκαλιές, για αυτό και εμείς μπορούμε να κάνουμε τους λιγοδέτες μας από αυτά! Θα σου φτιάξω δυο λιγοδέτες από αθηνοκαλιά, για να ιδείς και να καταλάβεις!
Για να μου δείξει πράγματι, πήγε και βρήκε μια μεγάλη δροσερή αθηνοκαλιά, κόβει τον πιο μεγάλο της βλαστό, και στη συνέχεια με το μπιτσακάκι (σουγιαδάκι) του, τον τη σκίζει στη μέση! Τον κομμένο στη μέση βλαστό αθηνοκαλιάς, τον κάνει πλέον δύο κομμάτια! Πιάνει τις άκρες των κομματιών αυτών, και τις ενώνει με ειδικό κόμπο αλλά αντίθετα! Και όταν λέμε αντίθετα, εννοούμε πως έπιασε τον κομμένο κορμό της μίας, με το φουντερό εξωτερικό μέρος της άλλης! Αυτός ήταν πλέον ο λιγοδέτης μας όπως τον παλιό καλό καιρό! Απλώνει μετά το λιγοδέτη αυτό κατά γης, για να τοποθετήσουμε πάνω του λίγα- λίγα τα ξύλα και να τα δέσουμε! Έτσι το ίδιο έφτιαξε και τον άλλον λιγοδέτη για το άλλο δεμάτι!
«Ο κάθε λιγοδέτης για τα ξύλα πρέπει να βγει τουλάχιστον 1.5 μέτρο μήκος»! Μου έλεγε ο πατέρας μου! Έτσι άμα δεν έφταναν τα δυο κομμάτια αθινοκαλιάς, πρόσθετε και τρίτο κομμάτι!

Τα ξύλα στη δεμαθιά δεν μπαίνουν όπως να ‘ναι!

Ο ίδιος έφτιαξε το ένα δεμάτι ξύλα, και το άλλο θα το έφτιαχνα εγώ, κάνοντας ότι έκανε και εκείνος! Τα ξύλα δεν τα έβαζε όπως λάχει! Στον πάτο έβαζε τα πιο μαλακά ξύλα, στη μέση όσα είχαν αγκάθια όπως ασπάλαθοι αχινοπόδια πρίνοι κλπ, και στο επάνω μέρος έβαζε πάλι δροσερά και μαλακά! Στον πάτο λοιπόν ή θα έκοβε μερικούς χαρουπιδένιους δροσερούς βλαστούς ή αθηνοκαλιές που ήταν κι αυτές δροσερές και πολύ απαλές, μπορούσαμε όμως εν ανάγκη κα βάζαμε και θυμάρια!
Έτσι έκανα και εγώ, και τη μέση έβαλα τα αγκαθωτά, τα σκληρά και τα κούτσουρα, και πάνω –πάνω πάλι μαλακά ξύλα!
Τα ξύλα στο στήσιμο της δεμαθιάς, έμπαιναν με το σκληρό μέρος προς τα μέσα, και το μαλακό προς τα έξω, για να μη πληγώνεται ο άνθρωπος που θα σηκώσει το δεμάτι αλλά και το ζώο στο φόρτωμα!
Αν υπήρχαν ρίζες τις χώναμε κι αυτές στη μέση! Τα μαλακά ξύλα τα διασταυρώναμε για να μπερδεύονται και να συγκρατιόνται καλύτερα. Έφτιαξα έτσι και εγώ το δεμάτι μου, κάνοντας ότι έκανε και ο πατέρας μου! Έφθασαν ένα στίβο σα το μπόι μου στο ύψος πάνω στο λιγοδέτη!

Το δεμάτι θέλει γερό σφίξιμο!

Έπρεπε όμως να πιεστούν όλα αυτά, και να μικρύνει το δεμάτι! Στην αρχή γονάτισα και τράβαγα τις δύο άκρες του λιγοδέτη να ενωθούν, και μετά έπρεπε να καθίσω επάνω στο δεμάτι «σελάδες» δηλαδή καβαλικευτά, γιατί έπρεπε «να κάτσουν», ώστε να τα αγκαλιάσει όλα ο λιγοδέτης ! Κάθισα λοιπόν με ένα πηδαράκι απάνω στο δεμάτι «σελάδες», και καθιστός έδινα δυνατές ωθήσεις με το βάρος του κορμιού, αλλά συγχρόνως τέντωνα λίγο – λίγο και το λιγοδέτη, για να μικραίνει το δεμάτι, να μην πιάνουν πολύ χώρο τα ξύλα, το δεμάτι να γίνει σίγουρο και σφιχτό! Σαν αγκάλιαζε το δεματικό το δεμάτι και περίσσευε και 20 πόντους, το μπέρδευα γύρω – γύρω αντίθετα, και έτσι συγκρατιόταν!

Το ρολόι του…Θεού!

Σα τελειώσαμε και το δέσιμο μου λέει:
– Άντε δα να μολάρομε, γιατί πήγε δέκα η ώρα, μη μας ε φάει η κάψα στο δρόμο!
-Εμά! Κατέχεις και ήντα ώρα είναι ακριβώς μπαμπά, χωρίς να ‘χεις ρολόι!
-Ε και βέβαια κατέχω! Επειδή εμείς οι Γαλιανοί ήμασε λεει «καλοί αθρώποι», ο θεός μας χάρισε ένα φυσικό ρολόι , για να κατέχομε την ώρα!
-Μα ήντα δα ρολόι είναι εκειονά?
-Να θωρείς εκει αοπέρα στη Πόμπια το μεγάλο βράχο αριστερά?
-Ναι θωρώ τον -ε!
– Αυτός ο βράχος λέγεται «Μεσημεράς»! Εδά έχει τη ασκιανάδα του στο κεντραδάκι, πέρα – πέρα στα δεξιά! Θωρείς το?
-Ναι! Θωρώ το!
-Ε άμα φτάνει η ο ασκιανός του «Μεσημερά» σ’ εκεινονά το κεντραδάκι, είναι δέκα η ώρα! Άμα φτάνει λιγάκι ποιο μπροστά, στο μικρό βραχάκι που φαίνεται, είναι έντεκα, και άμα δεν έχει καθόλου ασκιαν ό ο «Μεσημεράς», είναι δώδεκα ακριβώς! Για αυτό τον-ε λένε και «Μεσημερά», γιατί το μεσημέρι δεν έχει καθόλου ασκιανάδα!
-Α ωραία, και το απόγευμα που δεν κάνει ασκιανό?
– Να σου πω… Επειδής όπως σου είπα πως ήμαστε καλοί αθρώποι, για αυτό ο καλός μας Θεούλης, μας ήπεψε και άλλο ένα «ρολόι»! Έτσι για την ώρα έχουμε επιπλέον και συμβουλευόμαστε τη σειρήνα του εργοστασίου του Πετρακογιώργη στις Μοίρες, που παίζει δυο φορές την ημέρα, στις τρείς το πρωί, και στις δώδεκα το μεσημέρι! Έχουμε όμως και το δικό μας εργοστάσιο στη Γαλιά, που το βάζουνε μπρός στις πέντε το βράδυ, και γρηκούμε-νε το «παφ – πουφ» τση γεννήτριας, όντε το βάνει μπρός ο ηλεκτρολόγος ο Αλέκος , με τον μηχανικό το Κωστή Θεοδωράκη!

-Πόσα μέτρα μπαμπά πρέπει να είναι ένα φόρτωμα?

Αυτά για να κατέχεις, μονό λύσε δα το γάιδαρο, και φέρε το σκοινί να τον-ε φορτώσουμε και να μολάρωμε σιγά -σιγά! Λύσε του το φόρτωμα από τη μουράγια και το τζένιο, και φέρε το να το περάσω στο σωμάρι, και να γενεί πάλι φόρτωμα!
-Και όσα μέτρα μπαμπά πρέπει να είναι ένα φόρτωμα?
-Το σκοινί του σωμαριού , μου λέει ο πατέρας μου, πρέπει να είναι εφτά με οχτώ οργιές, και η οργιά είναι όσο το άνοιγμα των δύο χεριών μας, δηλαδή 14 με 15 μέτρα πρέπει να είναι ένα φόρτωμα!

Ανεβάστα μου με τη χαχαλόβεργα να φορτώσομε!

Φόρτωσε εκείνος τη μια δεμαθιά , αφού το γάιδαρο τον στήσαμε προς την ανηφόρα!
Του έφερα κοντά τη «χαχαλόβεργα» για να «ανεβαστά», και φόρτωσε και την άλλη!
Μετά του λέω:
-Ήμαστε έτοιμοι? Μπορώ να σέρνω το γάϊδαρο?
-Όχι, μη βιάζεσαι! Πρώτα πρέπει να ελέγξουμε τσι δεμαθιές σχολαστικά για να μη καρφώνει κειανένα ξύλο του γαϊδάρου στη κοιλιά, στα καπούλια ή στο λαιμό, η ακόμα να καρφώνει κα- να ξύλο στο σωμάρι και το σκίσει!

-Σταμάτα να βάλω μια πέτρα από δεξά, γιατί γέρνει το ένα δεμάτι!

Άμα έκανε σχολαστικά τον έλεγχο, μου λέει:
-Σέρνε δα το γάιδαρο να βγούμε στο δρόμο! Όπως όμως τράβαγα το γάϊδαρο από το χαλινάρι, μου φωνάζει:
-Σταμάτα να βάλω μια πέτρα από δεξά, γιατί μου φαίνεται πως γέρνει το ένα δεμάτι!
Σταματώ γιατί το δεμάτι το δικό μου ήταν μικρότερο σε βάρος και έγερνε από την άλλη! Έλυσε το σκοινί από το μικρό δεμάτι, και το λάσκαρε λιγάκι, και το κατέβασε λίγο πιο χαμηλά, ώστε να ισορροπήσει, και έτσι δεν έβαλε ταλικά πέτρα!

Η ώρα του γυρισμού!

Στο σκοινί που αγκάλιαζε τις δεμαθιές κάρφωσε και τα σκαλίδια, κρέμασε και τη βούργια στα σκαρβέλια. Δέσαμε και τσι κατσίκες και προχωράγαμε αργά με προσοχή προς το δρόμο, καθοδηγώντας εγώ το ζώο από το χαλινάρι, να μη βρίχνει σε δένδρα ή θάμνους, και με προσοχή βγήκαμε στο δρόμο!
Τρακόσα μέτρα πια κάτω που σοπατήσαμε και ίσιωνε ο δρόμος, με σήκωσε τότε με τα χέρια του, και με έβαλε να καβαλικέψω στα καπούλια του γαϊδάρου!

Φτάνοντας στο σπίτι…

Έτσι καβαλάρης εγώ, φτάξαμε στο σπίτι, και η μάνα μου μας -ε περίμενε στη πόρτα με δυο ποτήρια λεμονάδες!
-Ελάστε ντελόγω να πχείτε δυο λεμονάδες κρυγές – κρυγές , που σας έχω σασμένες να δροσερέψετε!
-Μάνα σήμερο εγώ σου βρήκα και χοχλιούς μπόλικους!»
-Έχε την ευκή μου παιδί μου! Και πώς θες να στσι ψήσω αργά?
– Με το χόντρο θέλω να μου ψήσεις ούλους τσι λιανούς που ήβρικα!
Άμα ξεφορτώσαμε τα δεμάθια και δέσαμε στο στάβλο τα ζώα, μας λέει η μάνα μου:
-Ελάστε δα να κάνετε και ένα μπάνιο στη σκάφη, που ζέστανα νερό, να ξεπλυθείτε να φύγουνε οι σκόνες, και πιο μετά θα φάτε γιατί είχα πολλές δουλειές,και θα αργήσει μιαολιά το μαγερικό! Θα σας-ε τηγανίσω κουνελάκι!
Εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε δυνατότητα ταχτικού μπάνιου, και ο ιδρώτας κολλούσε στο δέρμα μαζί με τη σκόνη και γινόταν η λεγόμενη «κάσα» ή «κασίδα», που ήταν φυσικά βρωμιά! Όμως με ένα πλύσιμο στο χλιαρό νερό με τα λεμονόφυλλα με τους λεμονανθούς, το κορμί πλέον αλλά και όλο το σπίτι μοσχομύριζε!
Ήμουν ικανοποιημένος που και εκείνη την ημέρα είχα μάθει πολλά, γιατί για μένα στη ζωή, η φύση ήταν το δεύτερό μου σχολείο!

Κείμενο : Γεώργιος Χουστουλάκης

Φωτογραφίες: 1 -Albert Anker boy with fagot 1872
2-Pierre-edouard-frère-the-young-faggot-gatherers 1879
3- Μεσημεράς – Γεώργιος Χουστουλάκης 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα χελιδόνια και γερανοί στη Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Έφτασε και η φετινή άνοιξη και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα πλέον συμπαθή αποδημητικά πουλιά έκαναν την εμφάνιση τους στη Κρήτη. Τα χελιδόνια εννοώ


Όλοι εμείς τα υποδεχτήκαμε με με μεγάλη χαρά, καθ’ όσον τα έχουμε συνδέσει με τον ερχομό της άνοιξης.

Αλήθεια, μας έλειπαν αρκετούς μήνες.

Το μισό φθινόπωρο και ολόκληρο το χειμώνα.

Τι να έκαναν όμως και αυτά, αφού είναι από τα αποδημητικά πουλιά που δεν μπορούν να ζήσουν μες το κρύο, τα χιόνια και τη παγωνιά του χειμώνα.

Εξάλλου ούτε τροφή θα έβρισκαν, καθ’ όσον το χειμώνα τα κουνούπια σπανίζουν, που αποτελούν τη βασική τροφή τους.

Είχαν φύγει από πέρυσι το φθινόπωρο για να μας επισκεφτούν πάλι τώρα την άνοιξη.

Είχαν πάει, κάτω, βαθιά στην Αφρική, μες την έρημο, όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά μεγάλες, κατάλληλες για να ζήσουν.

Δεν μας ξέχασαν όμως ποτέ, μα ποτέ

Πριν από λίγες ημέρες, ”τα μεγάλα επιβατηγά αεροπλάνα”, οι γερανοί εννοώ, πέρασαν από το μέρος που βρισκόταν.

Αυτά πιο μπροστά, όλα μαζί, είχαν μαζευτεί, όπως είχαν συνεννοηθεί από τη προηγούμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, γερανοί και χελιδόνια, ξεκίνησαν για το μακρινό τους ταξίδι.

Δρόμο δρόμο, αφού είχαν να διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, όσα χελιδόνια κουραζόταν, αλλά και τα μικρά, ως και τα γέρικα, κάθιζαν στις μεγάλες φτερούγες των γερανών έως ότου φθάσουν στο τόπο μας.

Η κούραση ήταν όμως αβάσταχτη.

Ευτυχώς όμως, καταμεσής του πελάγους, χελιδόνια και γερανοί κάθισαν στα κατάρτια ενός εμπορικού καραβιού που έπλεε στη περιοχή.

Μεγάλη απόλαυση που μετακινούντο με το καράβι που τυχαία, λίγο νωρίτερα είχαν συναντήσει.

Μεγάλη όμως και η χαρά του καπετάνιο και του πληρώματος, που αυτή τη φορά δεν ταξίδευαν μόνοι τους, στο πολυήμερο κουραστικό ταξίδι.

Ταξίδευαν παρέα με χιλιάδες ψυχές, που αγωνιωδώς περίμεναν την ώρα και τη στιγμή που θα έφθαναν στο προορισμό τους.

Δρόμο δρόμο τα χελιδόνια, ενώ καθόταν στα κατάρτια του καραβιού, προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τη πείνα τους με τα λιγοστά κουνούπια που τυχαία θα έμπαιναν στα ανοιχτά στόματα τους.

Τα χελιδόνια πηγαινοερχόταν στο καράβι σαν να γνώριζαν τους ναύτες από παλιά, δείχνοντας τους εξαιρετική μεγάλη εμπιστοσύνη.

Αλλά και οι ναύτες έδειχναν τη συμπάθεια των.

Μόλις το καράβι έφθασε κοντά στη Κρήτη, όλα τα χελιδόνια άρχισαν να στροβιλίζουν γύρο από το καράβι, σαν να ήθελαν να αποχαιρετήσουν και ευχαριστήσουν το καπετάνιο και τους ναύτες για τη φιλοξενία τους.

Μετά όλα μαζί, με οδηγούς και βοηθούς τους γερανούς σκόρπισαν στα διάφορα μέρη της Κρήτης μας.

Βρήκαν πάλι τα παλιά τους λημέρια, ενώ ο κόσμος τα υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, άρχισαν να κτίζουν υπομονετικά τη φωλιά τους, κάτω από τα μπαλκόνια των σύγχρονων σπιτιών ή και τα μεσοδόκια των παλιών.

Τη κτίζουν με μεγάλη μαεστρία, χρησιμοποιώντας μικρούς βόλους λάσπης.

Εκεί μέσα θα γεννήσει η μάνα χελιδόνα τα αυγά της, θα τα επωάσει και λίγο αργότερα θα έρθουν στη ζωή τα νέα χελιδονάκια.

Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνουν τη διαιώνιση του είδους.

Ενώ οι γερανοί μετά το πέρας του σκοπού των, πετούν πολύ ψηλά, ο ένας δίπλα στον άλλο, φτιάχνοντας μια οριζόντια γραμμή και επιστρέφουν στα μέρη τους.

Θα τους ξαναδούμε πάλι το φθινόπωρο, να πάρουν ξανά τα χελιδόνια, να τα συνοδεύσουν στα Νότια της Αφρικής.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ήμουνα παιδί το στοίχο που λέγαμε όταν βλέπαμε τους γερανούς να πετάνε πολύ ψηλά, φεύγοντας.

”Αγερανοί αγερανοί, πλέξετε μου ‘να σκοινί
να το πάω στσι καμάρες, να μου δώσουνε καφκάλες”.

Επίσης οι γερανοί έγιναν μαντινάδα, με την οποία καλωσόριζαν τους καινούριους συμπεθέρους:

”Το χρόνο οι αγερανοί κάνουνε ‘να σεφέρι
χίλια καλώς ορίσατε, καινουργιοσυμπεθέροι.

Υπάρχει δε και οι φράση, για κάποιο που κρύβει τα χρόνια του:

”Εδά περάσανε οι αγερανοί από τη κούνια σου”

Κάναμε όμως και ”διαολιές”, σαν μικρά παιδιά που ήμασταν.

Την ώρα που βλέπαμε τους γερανούς που πετούσαν τόσο όμορφα στον ουρανό, φτιάχνοντας αυτό το πανέμορφο ”σχοινί”, εάν καρφώναμε ένα μαχαίρι κάτω στη γη, αυτομάτως αυτοί χάλαγαν το σχοινί και εγίνοντο ένα σμήνος.

Ξεκαρφώναμε αμέσως το μαχαίρι από τη γη και πάλι οι γερανοί σχημάτιζαν το οριζόντιο σχοινί που είχαν δημιουργήσει προηγουμένως.

Μυστήριες και ανεξήγητες δυνάμεις αυτές!!

Ποτέ δεν μπόρεσα να τις καταλάβω, μα ποτέ.

Γι τα χελιδόνια επίσης λέγαμε πάρα πολλά όπως και αινίγματα.

”Από πάνω σαν τηγάνι
κι από κάτω σαν βαμπάκι
κι από πίσω σαν ψαλίδι. Τι είναι;;
(το χελιδόνι)”

καθώς και το

”Πετά σχίζει τον αέρα,
στη γη λίγο περπατεί,
έχει σπαθωτές φτερούγες
και ουρά ψαλιδωτή. Τι είναι;;
(το χελιδόνι)”

Τα χελιδόνια θα καθίσουν όλο το καλοκαίρι στο τόπο μας, θα μας απαλλάξουν από ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό κουνουπιών και θα μας κρατήσουν συντροφιά, καθ΄όσον τη φωλιά τους θα τη κτίσουν κάτω από κάποιο μπαλκόνι του σπιτιού μας.

Επίσης θα μας βοηθούν να γνωρίζουμε τις καιρικές συνθήκες, που απ’ ότι ξέρουμε, όταν πετούν τα χελιδόνια χαμηλά, προμηνύουν κακοκαιρία, ενώ όταν πετούν ψηλά, προμηνύουν καλό καιρό.

Τέλη του φθινοπώρου πάλι, θα συγκεντρωθούν όλα μαζί πάνω στα τηλεγραφόξυλα και κάποια νύχτα που τα αρπαχτικά πτηνά θα κοιμούνται, θα περάσουν οι γερανοί και θα τα συνοδεύσουν πάλι για το μακρινό τους ταξίδι, την Αφρική.

Αλλά θα τα συνοδεύσουν οπωσδήποτε και οι δικές μας ευκές, ευχόμενοι, καλοστραθιά, αλλά και συγχρόνως, καλή επιστροφή!!

Σύνταξη κειμένου: Φανούριος Ζαχαριουδάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ελευθέριος Βενιζέλος – Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την κηδεία του

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρίσι, Τετάρτη 18 Μαρτίου 1936, ώρα 10.30 το πρωί. Η καρδιά του Ελευθερίου Βενιζέλου σταματά να κτυπά. Και μαζί «λυγίζει» η καρδιά της Ελλάδας


Όλα ξεκίνησαν από μία γρίπη, που δεν την πρόσεξε όπως έπρεπε, η οποία εξελίχτηκε σε πνευμονία με αρκετές -στη συνέχεια- παρενέργειες και τραγική κατάληξη την εγκεφαλική συμφόρηση.

Η είδηση του θανάτου του μεταδίδεται αμέσως στην Ελλάδα, με έκτακτες εκδόσεις των αθηναϊκών φύλλων. Η συγκίνηση φυσικά ήταν μεγάλη για τον άνθρωπο που επί σχεδόν πενήντα χρόνια πρωταγωνίστησε στην επαναστατική και πολιτική ζωή της Κρήτης και στη συνέχεια της Ελλάδας.Ο θάνατος τον βρήκε στο κρεβάτι του, στο λιτό διαμέρισμα της οδού Μποζόν. Στο τραπεζάκι δίπλα του τα τελευταία του αναγνώσματα: Αισχύλος, Ιστορία της Ευρώπης και οι πιο πρόσφατες ελληνικές εφημερίδες που δεν είχε προλάβει να ανοίξει. Στο προσκέφαλό του η σύζυγός του, Έλενα Βενιζέλου, οι δύο γιοι του και ο προσωπικός του γιατρός, Σκουλάς, που είχε κληθεί εσπευσμένα από την Αθήνα για να διαπιστώσει και αυτός πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Μόλις μαθεύτηκε ο θάνατός του, επικράτησε θρήνος και σπαραγμός σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Η εποχή του θανάτου του Βενιζέλου είναι κρίσιμη για τη χώρα. Διχασμός και πάλι. Μια ακόμη κρίση. Και η δικτατορία Μεταξά προ των πυλών. Για τον κόσμο των φιλελευθέρων η απώλεια ήταν τεράστια, καθώς «έφευγε» ο ιδρυτής και φυσικός ηγέτης της παράταξης. Οι εχθροί του – όχι όλοι- τον σεβάστηκαν την ώρα που βρισκόταν νεκρός πλέον μπροστά τους. Ορισμένες από τις εφημερίδες του αντίπαλου Λαϊκού Κόμματος δημοσίευσαν κείμενα που ταίριαζαν στην περίσταση. Ορισμένες άλλες σχεδόν αποσιώπησαν το γεγονός.

Οι δικοί του άνθρωποι, εκτός από τον πόνο τους, είχαν να αποφασίσουν και για το μέρος πού θα γινόταν η κηδεία του. Ο ίδιος ο Βενιζέλος είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην Κρήτη, και πράγματι η πρώτη απόφαση που πάρθηκε από τη γυναίκα του και τους δύο γιους του ήταν να μεταφερθεί η σορός του με τρένο μέχρι το Μπρίντεζι και από εκεί με καράβι ως τα Χανιά όπου και θα γινόταν η κηδεία του.

«Στο Ακρωτήρι καθ’ αργά ανάβει μια λαμπάδα
για τον Εθνάρχη που ‘κανε μεγάλη την Ελλάδα»

Η κυβέρνηση, διά στόματος Ι. Μεταξά, που την εποχή εκείνη ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός στρατιωτικών, αποφάσισε να αποδοθούν στον νεκρό τιμές πρωθυπουργού εν ενεργεία και επίσης να σταλούν στο Μπρίντεζι δύο αντιτορπιλικά να συνοδεύσουν τη σορό.

Μόλις μαθεύτηκε στην Αθήνα πως απόφαση την οικογένειας ήταν να γίνει η κηδεία στην Κρήτη, ο κόσμος ξεσηκώθηκε. Γενική απαίτηση ήταν να μεταφερθεί πρώτα η σορός στην πρωτεύουσα για λαϊκό προσκύνημα και ύστερα να κηδευθεί στην Κρήτη. Η οικογένεια δέχτηκε και συμφωνήθηκε από τον Μεταξά να γίνει μια στάση δύο ημερών στην Αθήνα ώστε να αποδοθούν στον Βενιζέλο οι πρέπουσες νεκρικές τιμές.

Όμως παράλληλα με τον θρήνο των βενιζελικών, ξεσηκώθηκαν και οι φιλοβασιλικοί, οι οποίοι δεν δέχονταν να μεταφερθεί στην Ελλάδα ο Βενιζέλος με τιμές πρωθυπουργού την ώρα που οι βασιλείς Κωνσταντίνος, Σοφία και Όλγα παρέμεναν θαμμένοι στο εξωτερικό. Δυο μέρες αργότερα διοργανώθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών βασιλέων και μετά τη λήξη του ο αντιβενιζελικός όχλος ξεχύθηκε στην Ομόνοια με συνθήματα όπως «Έξω ο τρισκατάρατος», «Πετάξτε το πτώμα στη θάλασσα» και άλλα παρόμοια, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα με άγριες διαθέσεις για να διαλυθούν μόνο μετά από επέμβαση της αστυνομίας.

Οπλοφόροι Κρητικοί, που είχανε έρθει στην Αθήνα, για να σχηματίσουν, κατά την κηδεία του Βενιζέλου, τιμητική φρουρά. Ως γνωστόν όμως, η κηδεία, τελικώς, δεν έγινε στην πρωτεύουσα…

Με πρόφαση τον κίνδυνο δημιουργίας νέων επεισοδίων η κυβέρνηση ζήτησε από την Έλενα Βενιζέλου να μη γίνει η προγραμματισμένη στάση στην Αθήνα και έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί η σορός κατευθείαν στην Κρήτη.

Το τρένο με τη σορό του Βενιζέλου έφτασε στο Μπρίντεζι στις 24 Μαρτίου. Εκεί βρίσκονταν ήδη τα αντιτορπιλικά «Κουντουριώτης» και «Ψαρά» που είχε στείλει η ελληνική κυβέρνηση. Το φέρετρο και οι συγγενείς ανέβηκαν στο «Κουντουριώτης» και στη συνέχεια τα δύο πλοία, με μεσίστιες σημαίες, ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, όσοι μπορούσαν έφευγαν για τα Χανιά, ενώ πολλοί περισσότεροι περίμεναν μάταια στην προκυμαία του Πειραιά μήπως βρουν κάποιο πλοίο που θα τους μετέφερε στην Κρήτη. Μαθεύτηκε όμως πως τα δύο πλοία που συνόδευαν τη σορό του Βενιζέλου θα περνούσαν από τον Ισθμό κι έτσι πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις δυο πλευρές της διώρυγας με λουλούδια, στεφάνια και κεράκια. Όλοι περίμεναν υπομονετικά με τις ώρες.

Ήταν 10 το πρωί όταν τα δύο πολεμικά πλοία έφτασαν επιτέλους στη διώρυγα. Προχωρούσαν αργά αργά ρυμουλκούμενα από ειδικό πλοίο. Ο κόσμος κατάλαβε σε ποιο σημείο του «Κουντουριώτη» βρισκόταν το φέρετρο από τον τεράστιο σωρό των λουλουδιών που το κάλυπτε κι οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές.

Όλοι άρχισαν να ρίχνουν τα στεφάνια στη θάλασσα και να ανάβουν τα κεράκια, κλαίγοντας με λυγμούς οι οποίοι σταμάτησαν μόνο όταν τα δύο πλοία είχαν απομακρυνθεί από τη διώρυγα.

Το επόμενο πρωί τα δύο αντιτορπιλικά έφτασαν στην Κρήτη. Η πόλη των Χανίων, βυθισμένη στα μαύρα, ήταν έτοιμη να υποδεχτεί για τελευταία φορά τον Βενιζέλο. Γύρω στις 10 το πρωί η λευκή βενζινάκατος με το φέρετρο ξεκίνησε από τα πλάγια του «Κουντουριώτη» την ώρα που από το φρούριο ακούγονταν πένθιμοι κανονιοβολισμοί. Όταν η βενζινάκατος έφτασε στην προκυμαία όλοι γονάτισαν.

Στη συνέχεια η νεκρική πομπή με επικεφαλής βρακοφόρους Κρητικούς, συμπολεμιστές του Βενιζέλου, κατευθύνθηκε προς την Μητρόπολη Χανίων, όπου και τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία. Μετά η πομπή ξεκίνησε πάλι, αυτή τη φορά για τη Χαλέπα, όπου η σορός εναποτέθηκε στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαγδαληνής, κοντά στο σπίτι του Βενιζέλου. Ήταν γύρω στη μία το μεσημέρι όταν ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα, το οποίο κράτησε μέχρι το επόμενο πρωί.

Στις 11 την άλλη μέρα το λείψανο μεταφέρθηκε στο Ακρωτήρι όπου ήταν η επιθυμία του Βενιζέλου να ταφεί. Στο ίδιο σημείο το 1898, ως πολέμαρχος της Κρήτης, αντιμετώπιζε τα κανόνια των ξένων στόλων, έγραφε την ιστορική διαμαρτυρία του για τον βομβαρδισμό της Κρήτης και σήκωνε λίγο αργότερα, μαζί με άλλους οπλαρχηγούς, την ελληνική σημαία. Όσοι από εκείνους τους οπλαρχηγούς ήταν ακόμη εν ζωή βρίσκονταν τώρα μαζί του συνοδεύοντας το λείψανό του μέχρι την τελευταία του κατοικία. Φυσικά η πομπή ήταν τεράστια. Το πλήθος του κόσμου αμέτρητο. Ακριβώς στη μία το μεσημέρι το φέρετρο εισήλθε για πάντα στην κρητική γη, ενώ ο κόσμος έριχνε από πάνω μύρα, δάφνες και λουλούδια.

Η πλάκα που στήθηκε έγραφε: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 1864-1936

Κλείνουμε με τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο οποίος -μαζί με τον Γιώργο Σεφέρη- ήταν στην κηδεία του Βενιζέλου:

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να διηγηθώ ένα περιστατικό που έζησα πριν από σαράντα χρόνια έξω από το λιμάνι των Χανίων, τη μέρα που γινότανε η κηδεία του Βενιζέλου.

Ο Μεταξάς δεν είχε αντίρρηση να τιμηθεί ο Βενιζέλος. Είχε όμως απαγορεύσει τη στάθμευση της σορού στην Αθήνα από το φόβο μήπως δώσει αφορμή σε λαϊκές αντικυβερνητικές εκδηλώσεις. Τότε μερικοί πήγαν στον Ισθμό να δουν να περνάει το αντιτορπιλικό που έφερνε το φέρετρό του από την Ιταλία. Οι περισσότεροι αποφάσισαν να πάνε στα Χανιά, για να παραστούν στην κηδεία του, που θα ξεκινούσε από εκεί για να φτάσει στον τόπο της ταφής, στο Ακρωτήρι. Δύσκολα όμως βρισκότανε θέση, έστω και στο κατάστρωμα, αν και όλα τα διαθέσιμα καράβια έκαναν έκτακτα δρομολόγια, για να φτάσει ο κόσμος τη στιγμή που θα αποβιβαζόταν το φέρετρο στην κρητική γη. Τότε, μαζί με τον Γιώργο Σεφέρη, καταφύγαμε στον κοινό μας φίλο, τον «Καπετάνιο» όπως τον ονομάζαμε, τον Δημήτρη Αντωνίου, που ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο επιβατικό «Ακρόπολις». Χάρις σ’ αυτόν ξεκινήσαμε παραμονή βράδυ. Λίγο μετά την ανατολή αράξαμε σε μικρή απόσταση από τα τρία πολεμικά. Ανεβήκαμε στη γέφυρα του πλοιάρχου και από εκεί αντικρίσαμε στην πρύμνη του μεγαλύτερου το φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και τους τέσσερις αξιωματικούς που στέκονταν τιμητική φρουρά γύρω του. Το λιμάνι, όλη η πολιτεία ήταν σκεπασμένη με μαύρα σεντόνια. Μονάχα πέρα ο Ψηλορείτης διατηρούσε ατάραχος τα χιόνια της κορυφής του.

Ένας κόμπος λύθηκε στο λαιμό μου και άρχισα να κλαίω. Ο Γιώργος πλάι μου έκλαιγε και αυτός και η απόγνωση ζωγραφίζονταν στο πρόσωπό του. Έκλαιγε το Γένος, την ώρα εκείνη, όπως το κλαίει σε όλη του την ποίηση. Μια στιγμή με τράβηξε από το μανίκι. «Σε κλαίει ο λαός… Θυμάσαι;» -Λόγια ενός άλλου ποιητή για έναν άλλο ήρωα. –«Θυμάμαι». Και τι δε θυμόμουνα! Τόσων χρόνων τραγικές συγκρούσεις, δόξες και καταστροφές. Τον Βενιζέλο, εύθυμο και χαριεντιζόμενο, στο πατρικό μου. Τον Βενιζέλο στο Παρίσι. Τον Βενιζέλο μετά την απόπειρα. –Πλάι μας έκλαιγε, σιωπηλά και αυτή, μια τιμημένη δέσποινα της εποχής, η κυρία Έλλη Αδοσίδη, γυναίκα του Γενικού Διοικητού της Μακεδονίας επί Κυβερνήσεως Βενιζέλου.

Όταν βγήκε το φέρετρο στην προκυμαία και επρόκειτο να το σηκώσουν στους ώμους των Έλληνες αξιωματικοί, όρμησαν οι γέροι συμπολεμιστές του οπλαρχηγοί και το άρπαξαν κυριολεκτικά από τα χέρια της τιμητικής φρουράς και κρατώντας το σαν τρόπαιο το σήκωσαν απάνω από την ανθρωποθάλασσα βαδίζοντας προς το Ακρωτήρι. Μακρύς ο δρόμος. Ανθόσπαρτος, λιβανισμένος από την πόλη ως το Ακρωτήρι. Αυτό που σημαίνει «Πάνδημος κηδεία» τότε το ένιωσα. Κλαίγαν όλοι. Όλοι κλαίγαν τον νεκρό και ο καθένας ένα κομμάτι μαζί της ζωής του. Ο καθένας ένα όνειρο, ένα όραμα της Ελλάδας.

Ο Σεφέρης όλο και μου μιλούσε για τη μικρασιατική καταστροφή, το σημαδιακό για τη ζωή του γεγονός, από το οποίο ποτέ του δεν απομακρύνθηκε. Ήμαστε της γενιάς της αναστημένης με τη Μεγάλη Ιδέα, μα που ήταν μοίρα της και χρέος της να την θρηνήσει και να τη θάψει.

Στο Παρίσι η ταρίχευση δεν είχε γίνει σωστά και το πρόσωπο του νεκρού ήταν μελανιασμένο και κάπως παραμορφωμένο.

Δεν θυμάμαι πιο τίποτα από την επιστροφή μας. Μόνο τούτο: πως ήμαστε σαν αδειασμένοι. Χρειάστηκε καιρός για να ξαναχτίσουμε τον μέσα μας κόσμο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

από το βιβλίο «Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ»
ΤΕΤΡΑΔΙΑ «ΕΥΘΥΝΗΣ»

Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεώτερης Ελλάδας, που συνέδεσε το όνομά του με το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας. Δέσποσε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1910 έως το 1936. Η πολιτική του δράση προκάλεσε εντονότατα πάθη για πολλά χρόνια και αποτυπώνονται στις έννοιες «Βενιζελισμός» και «Αντιβενιζελισμός». Διετέλεσε επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, συνολικά επί δώδεκα χρόνια και πέντε μήνες.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου (11 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο) του 1864 στις Μουρνιές Χανίων και ήταν το πέμπτο παιδί του εμπόρου Κυριάκου Βενιζέλου και της Στυλιανής Πλουμιδάκη. Η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κρήτη το 1866, επειδή είχε αναμιχθεί στην επανάσταση εναντίον των Τούρκων. Έτσι, ο μικρός Ελευθέριος αναγκάστηκε να μάθει τα πρώτα του γράμματα στη Σύρο, όπου κατέφυγε η οικογένειά του. Τις γυμνασιακές του σπουδές τελείωσε στην Αθήνα και στα Χανιά, όπου επέστρεψε μετά την επανάσταση. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει έμπορο, αλλά το νεαρό παιδί ήθελε να διευρύνει τους ορίζοντές του και προτίμησε να σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1886 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα Νομικής με βαθμό άριστα και αμέσως επέστρεψε στα Χανιά, όπου άρχισε να δικηγορεί και να αναμιγνύεται στην τοπική πολιτική.

Στη Βουλή της Κρήτης, όπου τον έστελνε τακτικά από το 1887 ως αντιπρόσωπό του ο λαός των Χανίων, διακρίθηκε για τη ρητορική του ευγλωττία και τις πολιτικές του ιδέες. Ανήκε στην παράταξη των Φιλελευθέρων, το «κόμμα των Ξυπόλητων», όπως ήταν γνωστό στην Κρήτη, επειδή το υποστήριζαν οι λαϊκές τάξεις του νησιού. Από τότε ο Βενιζέλος δεν έλειψε από καμία επαναστατική ενέργεια κατά των Τούρκων. Όταν το 1898, οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία) κήρυξαν την αυτονομία της Κρήτης με Ύπατο Αρμοστή τον πρίγκηπα Γεώργιο της Ελλάδας, ο Βενιζέλος διορίστηκε Σύμβουλος (Υπουργός) Δικαιοσύνης της Κρητικής Πολιτείας. Αργότερα, όμως, ήλθε σε σύγκρουση με τον Γεώργιο. Το 1901 αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να κηρύξει την επανάσταση του Θερίσου (10 Μαρτίου 1905), με σκοπό την απομάκρυνση του πρίγκηπα από την Κρήτη και την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 1891 νυμφεύθηκε στα Χανιά τη Μαρία Κατελούζου (1870 – 1894). Η παρουσία στο γάμο του των προξένων των Μεγάλων Δυνάμεων φανέρωνε το κύρος και τις σχέσεις που είχε αναπτύξει ο εικοσιεπτάχρονος δικηγόρος. Μετά το γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο επιβλητικό σπίτι της Χαλέπας και απόκτησε δύο παιδιά, τον εφοπλιστή Κυριάκο Βενιζέλο (1892-1942) και τον στρατιωτικό και πολιτικό Σοφοκλή Βενιζέλο (1894-1964), που έφτασε μέχρι την πρωθυπουργία της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του ‘50.

Η γέννηση, όμως, του Σοφοκλή το 1894 έμελλε να είναι μοιραία για την εικοσιτετράχρονη Μαρία, η οποία πέθανε αναπάντεχα από επιλόχεια μόλυνση. Ο πρόωρος θάνατός της συγκλόνισε τον Βενιζέλο, που βρέθηκε ξαφνικά με δύο βρέφη, χωρίς την αγαπημένη του γυναίκα. Απαρηγόρητος από το τραγικό γεγονός, χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ξεπεράσει την απώλεια της συντρόφου του. Έκτοτε και για όλη του τη ζωή, διατήρησε τη χαρακτηριστική γενειάδα, σε ένδειξη πένθους.

Η πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα, συνεπεία του στρατιωτικού κινήματος στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909), τον φέρνει στην Αθήνα με πρόσκληση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου». Ο κρητικός πολιτικός έγινε δεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό από τον αθηναϊκό λαό και στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 1910, ως αρχηγός του νεοϊδρυθέντος Κόμματος των Φιλελευθέρων, επικράτησε με ευκολία, αφού η παλαιά πολιτική τάξη δήλωσε αποχή από την εκλογική διαδικασία. Αμέσως, ο Βενιζέλος έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, που όμοιό του δεν είχε δει η χώρα στα ογδόντα χρόνια του ελεύθερου βίου της. Η εκσυγχρονιστική πολιτική βούληση του αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα του 1911.

Με την αναδιοργάνωση του στρατού που έκανε με αρχιστράτηγο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και τη σύναψη της Βαλκανικής Συμμαχίας κέρδισε τους απελευθερωτικούς πολέμους του 1912-1913 κατά των Τούρκων (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος) και των Βουλγάρων (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος). Νωρίτερα, ο λαός επικροτώντας τις επιλογές του, του έχει χαρίσει μία ακόμα εκλογική νίκη στις 11 Μαρτίου 1912.

Το αναδημιουργικό του έργο ήλθε να διακόψει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Βενιζέλος διαφώνησε με το βασιλιά Κωνσταντίνο για το εάν έπρεπε να αναμιχθεί η χώρα μας αμέσως στον πόλεμο ή να παραμείνει ουδέτερη. Ο αγγλόφιλος Βενιζέλος υποστήριζε την άμεσα εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, ενώ ο γερμανόφιλος βασιλιάς προτιμούσε την ουδετερότητα. Είναι η εποχή του βαθύτατου «Εθνικού Διχασμού», που θα επισωρεύσει στην Ελλάδα τραύματα και πληγές, που θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν.

Ο Βενιζέλος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία δύο φορές μέσα στο 1915 και αφού είχε κερδίσει πανηγυρικά της εκλογές της 31ης Μαΐου. Η διαμάχη των δύο ανδρών κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 1916 με την εκθρόνιση του Κωνσταντίνου και την ανάληψη εκ νέου της πρωθυπουργίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που οδήγησε στην έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

Μετά το τέλος του «Μεγάλου Πολέμου», ο Βενιζέλος επιτυγχάνει ένα ακόμη διπλωματικό θρίαμβο με την υπογραφή στο Παρίσι της Συνθήκης των Σεβρών (27 Ιουλίου 1920), με την οποία δημιουργείται η μεγάλη Ελλάδα «των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Την ώρα, όμως, που ετοιμαζόταν να επιστρέψει θριαμβευτής στην Ελλάδα, έγινε απόπειρα δολοφονίας του στο Παρίσι από φανατικούς του αντιπάλους, η οποία απέτυχε (30 Ιουλίου).

Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Βενιζέλος ηττήθηκε και απογοητευμένος αναχώρησε από την Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την πολιτική. Κλήθηκε, όμως, να συνεισφέρει με τη διπλωματική του εμπειρία και το αναμφισβήτητο διεθνές κύρος που διέθετε, στη διαμόρφωση της Συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923), στην οποία σύρθηκε η ηττημένη Ελλάδα στα πεδία των μαχών της Μικράς Ασίας. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1921 νυμφεύθηκε στο Λονδίνο, για δεύτερη φορά, την Έλενα Σκυλίτση (1874-1959), κόρη πλούσιας οικογένειας της Αγγλίας με καταγωγή από τη Χίο.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 1928, μετά από μία μεγάλη περίοδο πολιτικής αστάθειας και κέρδισε τις εκλογές της 19ης Αυγούστου. Κυβέρνησε έως το 1932 σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία («Κραχ» του 1929). Θα επιτελέσει σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς (Ίδρυση Αγροτικής Τράπεζας, Συμβουλίου της Επικρατείας και Εθνικού Θεάτρου, ανέγερση 3.000 σχολικών αιθουσών), αλλά θα χρεωθεί τη χρεωκοπία της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1932. Στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας συνήψε σύμφωνα φιλίας με την Ιταλία και τη Σερβία κι έθεσε τις βάσεις της ελληνοτουρκικής φιλίας με τον Κεμάλ Ατατούρκ (30 Οκτωβρίου 1930).

Τον Ιανουάριο του 1933 σχηματίζει την τελευταία του κυβέρνηση. Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου οι Φιλελεύθεροι ηττώνται και την επομένη ακολουθεί το αποτυχημένο φιλοβενιζελικό κίνημα Πλαστήρα. Στις 6 Ιουνίου έγινε νέα απόπειρα δολοφονίας του από πολιτικούς του αντιπάλους, η οποία και πάλι απέτυχε. Μετά το νέο αποτυχημένο κίνημα των οπαδών του κατά της κυβερνήσεως του Λαϊκού Κόμματος την 1η Μαρτίου 1935, ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μην επιστρέψει ποτέ.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου 1936 από εγκεφαλική συμφόρηση. Η σορός του μεταφέρθηκε κατ’ ευθείαν στην Κρήτη, υπό τον φόβο επεισοδίων στην Αθήνα, και ενταφιάστηκε στη γνώριμη γη του Ακρωτηρίου Χανίων, που συνδέθηκε άρρηκτα με την αγωνιστική του παρουσία για την πραγματοποίηση των οραμάτων του.

Πηγή: agonaskritis

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H παραδοσιακή κουρούπα ξινομυζήθρας της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Θα κάνουμε σήμερα μια αναφορά, για τη ξινομυζήθρα της Κρήτης, βάσει τις μνήμες από τα χρόνια του ’60, αλλά και από σύγχρονες μαρτυρίες


Τον Αύγουστο, βοσκοί και αγρότες που είχανε πρόβατα, τα πήγαιναν στον κριγιό (κριάρι) για να τα βατέψει…καί αργότερα σε πέντε μήνες να τους γεννήσουν.

Εξ άλλου το λέει και ένα παλιό συμβουλευτικό τετράστιχο:

”Το ούτσι ούτσι τέσσερα
η καρκατούρα πέντε,
και το σκυλί με το γατί
σαρανταπέντε μέρες!”

Το ”ούτσι ούτσι” (γουρούνι), έχει τέσσερις μήνες χρόνος εγκυμοσύνης

Καρκατούρες (κατσίκες) λοιπόν καθώς και τα πρόβατα, έχουν 5 μήνες εγκυμοσύνης.

Κατά τις αρχές του Γενάρη, ερχόταν τα πρώτα αρνάκια!

Ο βοσκός δεν έπαιρνε αρχικά τότε το γάλα από τα πρόβατα, γιατί το άφηνε να το πίνουν τα νεογέννητα.

Από τις αποκριές και μετά, που είχε μεγαλώσει και το χορτάρι, η παραγωγή γάλακτος ήταν αρκετά μεγάλη, και τα αρνάκια ήδη σιγά σιγά, πριν να αρχίσουν να τρώνε και το πρώτο χορτάρι, πλέον σακάζονται (απογαλακτίζονται), η προορίζονται για σφαγή, η πάνε για το χασάπη το Πασχα.

Ο παραγωγός γάλακτος, έκανε τα τυριά του κάθε μέρα, έκανε μυζήθρες για να τρώει η οικογένεια.

Έφτιαχνε τα αθοτύρια του, αλλά πολλές φορές περίσσευε και μυζήθρα.

Οι μερακλήδες όμως της εποχής, τη μυζήθρα που περίσσευε, την αλάτιζαν, και την έβαζαν σε ένα πάνινο ειδικό σακούλι για να στραγγίζει, και το κρέμαγαν κάπου σε δροσερό μέρος.
Κάθε μέρα πρόσθεταν το περίσσευμα της μυζήθρας τους, και όταν γέμιζε το σακούλι και στράγγιζε καλά για μερικές μέρες, το κατέβαζαν.

Μέσα σε μια πήλινη κουρούπα, έβαζαν τη μυζήθρα που είχαν στο σακούλι και τη πίεζαν καλά, για να μην αφήνει κενά.

Φυσικά φρόντιζαν να είναι σωστά αλατισμένη.

Άμα γέμιζε η κουρούπα, έπαιρναν αμπελόφυλλα, τα λάδωναν και σκέπαζαν την κουρούπα, που πλέον ήταν γεμάτη μυζήθρα.

Από εδώ τώρα, αρχίζει η περίεργη διαδικασία, που και εγώ ο ίδιος τη θυμάμαι ακόμα από τον πατέρα μου, που την έφτιαχνε την δεκαετία του΄’60..

Ο πατέρας, είχε στην χωμάτινη αυλή κοντά στον τοίχο του σπιτιού, και δυο κρεβατίνες (κλιματαριές).

Στην πρώτη κρεβατίνα, λίγο πιο πέρα από μισό μέτρο, δίπλα στην πόρτα της κουζίνας, έσκαβε ένα λάκκο.

Στο πάτο του λάκκου, έβαζε μια πέτρα πλακωτή.

Η πέτρα αυτή φυσικά, ήταν καθαρή, αφού είχε πλυθεί καλά.

Πάνω στην πέτρα αυτή, τοποθετούσε ανάποδα την κουρούπα, γεμάτη με τη μυζήθρα.

Τα αμπελόφυλλα στον πάτο, ήταν εκείνα που ερχόταν σε επαφή με την πέτρα.

Σκέπαζε τότε με χώμα όλη την κουρούπα, μέχρι πάνω, να χωθεί τελείως.

Αυτή τη δουλειά, την έκαναν στα χωριά, περίπου το Μάρτη.

Όταν έπιαναν οι ζέστες, φρόντιζαν να καταβρέχουν το χώμα, όπου από κάτω είναι η κουρούπα.

Έκαναν ενίοτε και ένα μικρό λακκουδάκι στο χώμα, πάνω από τη κουρούπα, για να συγκρατεί το δροσερό νερό που έριχναν.

Εκεί λοιπόν η μυζήθρα, στράγγιζε αργά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ήταν θαμμένη.

Απ’ ότι λένε οι παλιοί, το διάστημα που θα μείνει στο χώμα η κουρούπα με τη μυζήθρα, είναι από 3 έως 6 μήνες, για να ωριμάσει καλά.

Επειδή έπεφτε και η Σαρακοστή της Παναγίας, συνήθως την άνοιγαν την ημέρα της Παναγίας.

Η μυζήθρα που θα έμπαινε πλέον στο τραπέζι της οικογένειας, είναι στραγγισμένη, σιτεμένη καλά, και γίνεται πια εύκολα τρίμματα ανάμεσα στα δάχτυλα, , αφού έχουν φύγει όλα τα υγρά από μέσα.

Αυτή τη μυζήθρα την έλεγαν και ξινομυζήθρα, αφού κατά την ωρίμανση, πλέον έπαιρνε μια γλυκόξινη γεύση.

Φυσικά η μυζήθρα της κουρούπας, ήταν πεντανόστιμη!

Ιδανική για κολατσιό, για πιταράκια, για σαρικόπιτες, μυζηθρόπιτες κλπ.

Η γιαγιά της μητέρας μου, που είχε το σπίτι της σε ένα μικρό χωριό το Μονόχωρο. έκανε και εκείνη κάθε χρόνο μυζήθρα κουρούπας.

Το πέτρινο κουζινοδωμάτιο της γιαγιάς της μητέρας, είχε χώμα κάτω, απλά πασάλειβαν το πάτωμα με αυτό το κλασσικό μείγμα, που έφτιαχναν με λάσπη αναμεμειγμένη με βουτσά αγελάδας και άχυρο.

Οι τοίχοι ήταν πασαλειμμένοι (σοβαντισμένοι) με μαλαγμένο καλά ειδικό χώμα.

Σε μια γωνιά λοιπόν της κουζίνας η γιαγιά της, έβαζε τη κουρούπα στον κάντουνα (γωνιά), απέναντι και λίγο μακριά από τη παραστιά (τζάκι), για να μην θερμαίνεται.

Τη κουρούπα της, κι εκείνη, την τοποθετούσε επάνω σε μια πέτρινη πλάκα ανάποδα, με όλα τα σχετικά που προαναφέραμε, αμπελόφυλλα κλπ.

Έφτιαχνε μετά λάσπη και λάσπωνε τη κουρούπα από γύρω γύρω καλά καλά, να μη φαίνεται καθόλου.

Στο τέλος έβαζε λάσπη και από πάνω, όπου και έκανε όμως ένα λακκουδάκι.

Έτσι έμενε η κουρούπα για τρεις μήνες, χωμένη στη λάσπη, που κάποτε ξεραινόταν.

Όμως για να κρατάει και εκείνη δροσερή την κουρούπα, ταχτικά έριχνε κρύο νερό στο λακκουδάκι, να τη κρατάει δροσερή!

Το παν πάντως, είναι, να μην μπουν ξένα σώματα, η μύκητες στην μυζήθρα και χαλάσει.

Για αυτό, θέλει προσοχή στη τοποθέτηση, και να μην μπαίνει μέσα το νερό που ρίχνουμε, γιατί διαφορετικά θα έχουμε απώλεια τη χαλασμένη μυζήθρα που θα πετάξουμε.

Αυτή ήταν λοιπόν μια παραδοσιακή μέθοδος των παλιών μερακλήδων του είδους, που στην πορεία χάθηκε, μετά τη βιομηχανία φέτας, που κατέκλυσε την αγορά.

Η μυζήθρα όμως εκείνη, δεν ήταν φέτα σαν του εμπορίου, ήταν απλά μια νόστιμη γλυκόξινη μυζήθρα.

Κείμενο – φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη