Connect with us

Life

Ο Δήμαρχος Γόρτυνας για την ημέρα της μητέρας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα της μητέρας


Η γιορτή της μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία.

Στα χριστιανικά χρόνια, σύμβολο της αιώνιας μάνας, που εικονίστηκε και λατρεύτηκε όσο καμιά, είναι η Παναγία.

Συχνά εικονίζεται με τα σύμβολα του πάθους, τη λόγχη και το Σταυρό από πάνω της, να επαληθεύουν την προφητεία του Συμεών πως την καρδιά της θα την σκίσει ρομφαία. Λέγεται ότι η καθιέρωσή της παγκοσμίως τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου οφείλεται σε μια γυναίκα από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ την Ana Jarvis. Στη χώρα μας η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1929 αλλά στις 2 Φεβρουαρίου για να συνδυαστεί με τη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού.

Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, η γιορτή της μητέρας μεταφέρθηκε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η αγάπη της μάνας δεν οριοθετείτε, ούτε και παζαρεύετε. Η αγάπη της μάνας δεν ανταλλάσσεται, δεν αντικαθίσταται και δεν υποκαθίσταται. Η αγάπη της μάνας δεν ξεθωριάζει με το χρόνο, δεν ευτελίζεται από συμφέροντα, δεν κομματιάζεται.

Πάντα ακέραιη, άδολη κι ατόφια, μας συντροφεύει από την πρώτη αναπνοή μας ως την τελευταία.

Στις μάνες όλου του κόσμου είναι αφιερωμένες ετούτες οι λιγοστές γραμμές. Στις μάνες εκείνες που σήμερα θα τους προσφέρουμε τα λουλούδια μας, αλλά και στις μάνες εκείνες που δεν έχουν την πολυτέλεια να χαρούν αυτή τη γιορτή. Στις μάνες των πόλεων και των χωριών, τις μορφωμένες και τις αμόρφωτες, τις πλούσιες και τις φτωχές, τις νέες και τις ηλικιωμένες. Στις μάνες που ξαγρυπνούν πάνω από το παιδί τους που ψυχορραγεί.

Στη μάνα εκείνη, που έδωσε το ένα νεφρό της στην κόρη της για να ζήσει. Στη μάνα του φυλακισμένου, που λιώνει στο κελί. Στη μάνα την ανύπαντρη, που παλεύει με όλους και με όλα και τη μάνα την πολύτεκνη που ακριβοδίκαια μοιράζει την αγάπη της. Στη μάνα του αγνοουμένου στρατιώτη της Κύπρου. Στη μάνα, που μας έδωσε ζωή απ’ τη ζωή της. Στη μάνα του Χριστού. Στη μάνα του ληστή. Στη μάνα εκείνη, που όσες φορές κι αν την πικραίνουμε, άλλες τόσες μας συγχωρεί.

Κι όλοι το ξέρουμε, θαρρώ, πως στις ανηφοριές τις κακοτράχαλες της ζωής, ένα πράγμα νοσταλγούμε: Να κουλουριαστούμε ξανά στην απόλυτη ασφάλεια της μήτρας που μας γέννησε, όπου κανείς δεν μπορεί να μας πειράξει, μέχρι να περάσει ο εφιάλτης. Να χωθούμε στην αγκαλιά της μάνας – τι κι αν δεν είμαστε πια παιδιά; – όπως τότε, που μας τύλιγε με τα χέρια της κι άφηνε όλους τους κακούς και τα κακά απ’ έξω.

Στην διάρκεια των χρόνων έχουν γραφτεί πολλά ποιήματα και τραγούδια που εξυμνούν τη μάνα, κάποια αναφέρονται παρακάτω.

Τάλμποτ Κεφαλληνός
« Σε καρτερούσα»
Σε καρτερούσα – Μόνο εσύ μπορούσες να με φτάσεις
στης φυλακής το παγωμένο μου κελί
μονάχα εσύ μανούλα μου καλή
σαν όπως μια φορά να μ’ αγκαλιάσεις.

Σε καρτερούσα – Κάτσε εδώ νανούρισέ με πάλι
σαν εκείνο τον αξέχαστο καιρό
θυμάσαι που με κοίμιζες μωρό
χαϊδεύοντάς μου μάνα το κεφάλι.
Σε καρτερούσα – Τάχα τι πώς φύγανε τα χρόνια
νανούρισέ με μάνα το ποθώ
κοντά σου σαν παιδί να κοιμηθώ
κι ας γίνανε οι ξανθές μου μπούκλες χιόνια…

“Και ο Θεός έπλασε τη Μάνα”, ή “Όταν ο Θεός έφτιαξε τις μαμάδες”, Πάολο Κοέλιο

Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε.
– Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!
– Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη!
Ο άγγελος εξέτασε το πρότυπο της μητέρας πιο προσεκτικά.
– Κι αυτό τι είναι;
– Ένας μηχανισμός αυτοθεραπείας. Δε θα έχει χρόνο να αρρωσταίνει, θα πρέπει να ασχολείται με το σύζυγό της, με τα παιδιά, με το σπίτι.
– Νομίζω ότι πρέπει να ξεκουραστείτε λίγο, Κύριε, είπε ο άγγελος. Και να επιστρέψετε στο κλασικό πρότυπο με τα δύο χέρια, τα δύο μάτια, κ.λπ.

Ο Θεός συμφώνησε με τον άγγελο. Αφού ξεκουράστηκε, μεταμόρφωσε τη μητέρα σε κανονική γυναίκα. Εξομολογήθηκε όμως στον άγγελο:
– Χρειάστηκε να της δώσω μια τόσο δυνατή θέληση, ώστε να νομίζει ότι θα έχει έξι χέρια, τρία ζευγάρια μάτια και ικανότητα αυτοθεραπείας. Αλλιώς, δε θα καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον της.
Ο άγγελος την εξέτασε από κοντά. Κατά τη γνώμη του, αυτή τη φορά ο Θεός είχε επιτύχει. Ξαφνικά όμως πρόσεξε ένα λάθος:
– Αδειάζει. Αναρωτιέμαι, Κύριε, μήπως βάλατε ξανά υπερβολικά πολλά πράγματα σε αυτό το πρότυπο μητέρας.
– Δεν αδειάζει. Αυτό ονομάζεται δάκρυ.
– Και σε τι χρησιμεύει;
– Για να δείχνει χαρά, λύπη, απογοήτευση.

Life

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ από τους Κινέζους

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα πλαίσια αυτά τα αδέρφια Λογιάδη ήταν χορηγοί φιλοξενίας αυτής της ξακουστής ομάδας


Με το δικό της ξεχωριστό τρόπο η καλλιτεχνική ομάδα Βeijng Μodern Dance Company από την Κίνα-που έκλεψε τις εντυπώσεις κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, πουολοκληρώθηκε χθες Κυριακή- είπε ευχαριστώ για τη φιλοξενία που απόλαυσε στο ξενοδοχείο Knossos Beachτων αδερφών Γιώργου και Γιάννη Λογιάδη, που συνεχίζουν έμπρακτά να στηρίζουν δράσεις για τον πολιτισμό και όχι μόνο.

Στα πλαίσια αυτά τα αδέρφια Λογιάδη ήταν χορηγοί φιλοξενίας αυτής της ξακουστής ομάδας .που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό μαζί και με άλλους καλλιτέχνες στο Φεστιβάλ που οργανώθηκε από το Μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης» και πραγματοποιήθηκε στη Μυρτιά και το Ηράκλειο, κάνοντας περιπλάνηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας, μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη.

Το βράδυ του Σαββάτου με τη δύση του ηλίου οι χορευτές και χορεύτριες έδωσαν μια μοναδική παράσταση μέσα στο νερό που εντυπωσίασε όσους είχα την τύχη να την παρακολουθήσουν.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του Μέρα25 Γιώργος Λογιάδηςπαρακολούθησε το Φεστιβάλ στη Μυρτιά ενώ ήδη έχει αναπτύξει και δεσμούς φιλίας με την Beijing Modernand Contemporary Dance Company (BMCDC).

Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε το 1995 με σκοπό να προωθήσει την εξέλιξη της τοπικής τέχνης και να δημιουργήσει έργα σύγχρονης τέχνης σεβόμενη και συνεχίζοντας την παραδοσιακή κουλτούρα. Με την καθοδήγηση της Gao Yanjinzi, της καλλιτεχνικής διευθύντριας της ομάδας, οι εξαιρετικοί δημιουργοί και χορευτές της ΒMCDC προσβλέπουν στην καθαρή καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ συμμετέχουν ενεργά σε διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Είναι μία από τις σημαντικότερες επαγγελματικές ομάδες στον χώρο του σύγχρονου χορού που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη δημοφιλία του είδους στην Κίνα, αλλά και που και η ίδια έχει αποκτήσει αναγνώριση σε όλο τον κόσμο

Λεζάντες 

Ο πρόεδρος του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης Μιχάλης Ταρουδάκης μαζί με τον κ. Γιώργο Λογιάδη

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδηςμαζί με μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας από την Κίνα .

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Όταν ο Δήμος και η ανθρωπιά πάνε μαζί!

Δημοσιεύτηκε

στις

Δεν είναι ο Δήμος, αλλά οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τον καθε Δήμο


Πολλοί όπως εδώ της Τανάγρας τυχαίνει , είναι μπροστά από την εποχή τους. Δεν χρειάζονται πιέσεις από κανέναν. Κάνουν τα αυτονόητα!

Μετά χαράς είδαμε φετος στη πρώτη παραλία Δηλεσίου, να έχουν προβλέψει ομπρέλα την πρώτη πρώτη για τους ΑΜΕΑ, και επίσης χώρο στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου ακριβώς δίπλα.

Έτσι πρέπει να έχουν πρόσβαση και οι άνθρωποι των ΑΝΕΑ στο νερό, με ειδικούς διαδρόμους, πάρκινγκ, και φυσικά ομπρέλα!

Άσχετο τώρα που παρακολουθώ κάπου δέκα μέρες, και την αράζουν εκει μια χαρά υγιείς άνθρωποι, και μονάχα σήμερα βρήκαν άδειες τις θέσεις πραγματικοί ΑΜΕΑ!

Όλοι οι άλλοι ήταν μαϊμού και μαϊμούδες ΑΜΕΑ!

Στη Κρήτη βέβαια τις μαϊμούδες και τους μαιμουδους, τους λέμε συνοπτικά με μια λέξη “μαϊμούνια”!

Κείμενο φώτο Γεώργιος Χουστουλακης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Εθελοντής αιμοδότης ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Εθελοντής αιμοδότης ο Μιχάλης Κοκολάκης


Στην εθελοντική αιμοδοσία του Παγκρήτιου Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης», στο Ασήμι, συμμετείχε, ως εθελοντής αιμοδότης, ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης.

«Τέτοιες προσπάθειες, που στέλνουν μήνυμα ζωής, ελπίδας, αλληλεγγύης και προσφοράς στον συνάνθρωπο, αξίζουν την στήριξη όλων μας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους τους εθελοντές» τόνισε ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη