Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στης κρίσης το καιρό… μπήκαν οι γράδες στο χορό!

Δημοσιεύτηκε

στις

Αλήθεια, και τι δεν κάνει ακόμα η κρητικιά μάνα, μαυροφορεμένη πλέον, με τα ροζιασμένα χέρια της… Μεσονήστικη όλη μέρα, με παλιόρουχα ξεφτισμένα, αγλακά ακόμα να βοηθήσει, όπου έχουν ανάγκη τα κοπέλια της στις δουλειές


Πάνω από 85 χρονών και σήμερο, πολλές μανάδες βοηθούνε τα κοπέλια τους να ξεπεράσουν τη κρίση, και με τη σύνταξή τους, αλλά και με προσωπική βοήθεια στα χωράφια.

Με μεγάλο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικά από τον καύσωνα το καλοκαίρι, η κρυοπαγήματα τον χειμώνα, τρέχουν στα χωράφια και πολλές φορές το παρακάνουν!

Αποξεχνιούνται, και νομίζουν πως είναι ακόμη κοπελιές!

Στο τέλος το σώμα τους ανίσχυρο να ανταποκριθεί στο ψυχικό σθένος, υποκύπτει με πόνους αβάσταχτους στη μέση, στα χέρια και στα πλευρά!.

Οι κίνδυνοι για τις ηλιοκαμένες μάνες μετά τα 80 είναι πολλοί.

Μπορεί να γλιστρήσουν, μπορεί να καρφωθεί κανένα ξύλο στα μάτια τους, στο κορμί τους, μπορεί να πέσουν σε μεγάλη μπόρα η χαλάζι με κίνδυνο τη ζωή τους.

Πολλά μπορούν να συμβούν, μια και η αντίληψη στις μεγάλες ηλικίες, είναι ήδη μειωμένη.

Κι ο πατέρας όταν ζούσε, αναγκαστικά τότε κι αυτός δουλευτής τής γης έσπερνε από τα πρωτοβρόχια, έβαζε πατάτες κουκιά ρεβίθια, αρακάδες φακές, φασόλια.

Φύτευε ελιές να βγάζουν τα παιδιά τους λάδι.

Πρώτα ξεχέρσευε τα χωράφια από τα κλαδιά και τις πέτρες και μετά τα φύτευε.

Έκανε ο πατέρας, όσο ζούσε, τα ωραία του λιόφυτα, και σήμερο η μάνα, πως να τα θωρεί ακαλλιέργητα, και να μην πονεί η ψυχή της?

Ή μάνα από ανέκαθεν έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού αγόγγυχτα.

Όταν ακόμα πάντρεψε τα παιδιά της, αγωνιά για αυτά και για τα χωράφια τους, που πολλές φορές μένανου εγκατελειμμένα.

Με την αρχική λαχτάρα η μάνα να ξαναβγεί στη φύση, όχι μόνον να βοηθήσει, αλλά να δει από κοντά τα άλλα της ”κοπέλια”, που είναι οι ελιές, να δει τις ανάγκες τους και να μεριμνήσει για τη φροντίδα τους.

Κι όταν είναι το λιομάζωμα, δεν θέλει να μείνει σπίτι.

Κι αν εσύ την πάρεις να σου βρει κανένα χόρτο να το βράσεις αργά, εκείνη θα κάνει το πάν, να πιάσει τη βέργα και να ρίχνει κι αυτή ελιές, να γλυτώσει το παιδί της το μεροκάματο του εργάτη.

Παράλληλα έχει και την ικανοποίηση πως ακόμα είναι μάχιμη! Ακόμα προσφέρει στην οικογένεια μα και στο ίδιο το κράτος!

Γιατί, και με τη σύνταξή της, μα και με την προσωπική της εργασία, κινεί τα νήματα της οικονομίας!

Πήρε μια σύνταξη για να κάτσει και να τη φάει.

Και πως να τη φάει και ”να της κάνει καλό” , όταν βλέπει τις χίλιες δυό ελλείψεις, παραλείψεις στις δουλειές που είναι να γίνουν?

Θέλει η γηραιά πλέον μάνα, να πιστεύει πως ”το χαρτί στη τράπουλα” που κρατάει, είναι ακόμα ισχυρό!

Και πως να μην είναι ισχυρό, που το κράτος και οι πολιτικοί μας, εφρόντισαν προ πολλού για αυτό?

 

Κείμενο – φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μεγάλη Δευτέρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε


Το βράδυ στις Εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων (Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, Τον νυμφώνα σου βλέπω).

Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των 10 Παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος, όμως, αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».

Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κβ’ 15 – κγ’ 39)

Έπειτα από τη «μετά βαΐων και κλάδων» είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και την απήχηση των λόγων του στο λαό, οι Αρχιερείς και Φαρισαίοι αποφασίζουν να παγιδεύσουν τον Ιησού με συζήτηση. Ο Κύριος τους αποστομώνει και ελέγχει την υποκρισία των Φαρισαίων. Το κατηγορητήριό του ξεκινά με τις φράσεις: «Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κυριακή των Βαΐων

Δημοσιεύτηκε

στις

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με «τα βαΐα των φοινίκων»


Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, μετά το πέρας της πρωινής λειτουργίας, μοιράζονται στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγιες). Σε πολλά μέρη του χριστιανικού κόσμου, αντί για φύλλα δάφνης, μοιράζονται φύλλα ελιάς ή άλλων δέντρων και κλαριά φοινίκων, που είναι σύμφωνο με τα Ευαγγέλια. Η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων», που υποδηλώνει τη θριαμβευτική υποδοχή κάποιου ή κάποιων, έχει αναφορά σε αυτή τη θρησκευτική εορτή.

Το βράδυ στις εκκλησίες ψάλλεται κατ’ οικονομίαν ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, όπου τιμάται ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος και γίνεται αναφορά στο γεγονός της ξηρανθείσης συκής.

Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος ήταν δισέγγονος του Αβραάμ και υιός του Ιακώβ. Ιδιαίτερα αγαπητός στον πατέρα του, φθονήθηκε από τον αδελφό του, έπεσε σε δυσμένεια και πωλήθηκε ως σκλάβος στην Αίγυπτο. Ύστερα από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται κάποτε γενικός άρχοντας στην Αυλή του Φαραώ. Θεωρήθηκε από την εκκλησία ως προεικόνιση του Χριστού, αφού πέρασε περιπέτειες, που θυμίζουν ανάλογα το Θείο Μαρτύριο.

Η υμνογραφία της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ και την παραβολή της ξηρανθείσης συκής. Οι δυο πιο γνωστοί ύμνοι, που αποδίδονται στον Ρωμανό τον Μελωδό, είναι το τροπάριο Ιδού ο Νυμφίος και το εξαποστειλάριο Τον νυμφώνα σου βλέπω.

Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κα’ 18-43)

Στη διαδρομή προς τα Ιεροσόλυμα, ο Ιησούς επείνασε και αφού είδε μία άκαρπο συκιά μόνο με το φύλλωμά της, την καταράσθηκε και αυτή ξεράθηκε. Οι μαθητές του θαύμασαν το κατόρθωμά του και αυτός τους απάντησε ότι εάν έχουν πίστη όχι μόνο θα κάνουν το ίδιο, αλλά και βουνά θα σηκώσουν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βοσκοπούλα από το Ρέθυμνο, τρελαίνει το διαδίκτυο!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η όμορφη Βοσκοπούλα από το Ρέθυμνο, εν αγνοία της έγινε διάσημη στο διαδίκτυο απλά και μόνο κάνοντας τη δουλειά της


Πριν λίγες μέρες πάταγο στον κυβερνοχώρο έκανε ο Πακιστανός συνομήλικός της, Αρσάντ Καν που εργάζεται ως πωλητής τσαγιού στο Ισλαμαμπάντ. Σημειώνουμε ότι και ο Καν έγινε διάσημος όταν τον φωτογράφισαν ενώ δούλευε. Με τη φωτογραφία του να έχει δημοσιευθεί χιλιάδες φορές στα social media, δέχθηκε στη συνέχεια πρόταση για μόντελινγκ από τη διαδικτυακή εταιρεία Fitin.pk. με την οποία έκλεισε και συμβόλαιο.

khan

Στη συνέχεια στο διαδίκτυο το τρέλανε μια 18χρονη μανάβισσα από το Νεπάλ, που όπως λέει την ημέρα που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες δεν το γνώριζε καν η ίδια.

nepal-manavvisa

Την παράσταση αυτή την φορά έρχεται να κλέψει μια βοσκοπούλα (δεν ξέρουμε το όνομά της) από το Ρέθυμνο, την συναντήσαμε στο Φουρφουρά Αμαρίου μαζί με το κοπάδι της, που έρχεται να μας δείξει το πάντρεμα της ομορφιάς με την βοσκική. Η φωτογραφίες τραβήχτηκαν χωρίς να το γνωρίζει η ίδια

voskopoula1

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη