Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Τι δεν γνωρίζουμε για το φράγμα Φανερωμένης

Από ποια ποτάμια τροφοδοτείται με νερό το Φράγμα;


Tο Φράγμα μας, το έχουμε αγαπήσει όλοι οι Μεσαρίτες, και δεν χάνουμε χρόνο όποτε έχουμε ευκαιρία να πεταχτούμε για μια βόλτα, να το φωτογραφίσουμε, και να δούμε πόσο νερό μάζεψε!

Χαιρόμαστε όταν το βλέπουμε να γεμίζει, και μας πιάνει θλίψη όταν αδειάζει.

Φέτος έχουμε ένα λόγο παραπάνω, μετά από τα τόσα νερά της βροχής, και τα τόσα χιόνια!

Από πού όμως τροφοδοτείται το Φράγμα με νερό;

Αρχικά έπαιρνε νερό από τρία ποτάμια, και τα δύο ενώνονταν κάποτε κάτω από το παλιό γεφυράκι. Σήμερα όμως δεν φαίνεται να τροφοδοτείται από τρία ποτάμια, αλλά από δύο!

Γιατί άραγε γίνεται αυτό; Που πήγε ο τρίτος ποταμός;

Αν επισκεφθεί κάποιος το Φράγμα από τον δρόμο του Λαλουμά, θα συναντήσει το πρώτο ποτάμι, που ονομάζεται Χάλεφε Ποταμός, και κατεβάζει τα νερά του Ψηλορείτη από τα Βορίζα.

Κάτω από τη γέφυρα θα δει άλλον ποταμό, τον περιβόητο Κουτσουλίτη, που κατεβάζει τα νερά του Βότομου, περνά από τις Κούρτες, και αδειάζει και αυτός στο Φράγμα.

Με μια πρόχειρη ματιά, ο επισκέπτης σήμερα, θα διαπιστώσει πως το νερό του Κουτσουλίτη, είναι περίπου το μισό, από ότι εκείνο που κατεβάζει ο Χάλεφε!

Ο Χάλεφε σήμερα κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού, χάρις στα χιόνια που λιώνουν σιγά -σιγά.

Πού πήγε ο τρίτος ποταμός;

Όπως είπαμε κάτω από τη γέφυρα υπήρχε και υπάρχει Δέλτα ποταμού, που ακόμα φαίνεται, μόνο που ο εξ αριστερών ποταμός δεν τρέχει σήμερα νερό!

Ο τρίτος αυτός ποταμός λέγεται «Ψαρού», και έχει γίνει πιο πάνω εκτροπή, και τα νερά του πέφτουν στον Χάλεφε Ποταμό!

Όμως πέραν αυτών των τριών ποταμών υπάρχουν και δυο τρία άλλα μικρότερα ρέματα, που και αυτά τροφοδοτούν το φράγμα με νερό με λιγότερες ποσότητες. Μάλιστα ένα από τα μικρά ρέματα σχηματίζει ένα υπέροχο καταρράχτη που τον βλέπουμε αν διασχίσουμε τον δρόμο Σκούρβουλα – Λαλουμάς.

Αυτήν τη περίοδο ο καταρράχτης έχει την τιμητική του, και τα νερ΄΄α πέφτουν από πολύ μεγάλο ύψος!

Τι άλλο θα δούμε στο Φράγμα;

Στο Φράγμα μέσα από την μεριά που είναι το Πέτρινο Γεφυράκι? Θα δούμε πολλές εθιές! Είναι τα δένδρα που χάθηκαν από την Φανερωμένη, οι γνωστές μας ιτιές.

Θα δούμε προς τα ανατολικά περίπου εκατό μέτρα, τον περιβόητο «νερόμυλο του Μαρίνο», όπως είναι γνωστός. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό μύλο που ανακαινίστηκε από τον Μικρασιάτη Μαρίνο, και το κτίσμα σώζεται σε καλή κατάσταση, επίσης το ζουργιό, η μυλόπετρα, και το ξύλινο χωνί που έριχναν τα σιτηρά. Η Ψαρού, ο ποταμός τον τροφοδοτούσε με νερό, παλιά πριν την εκτροπή του. Τώρα δεν διέρχεται νερό από εκεί.

Εκτός από τον υπέροχο Καταρράχτη, εγώ πρόσεξα στη διαδρομή προς το Φράγμα και μια θαυμάσια γέρικη αιωνόβια ελιά, έχει γέρικο χονδρό κορμό, με μια σχετικά μικρή φυλλωσιά. Ένα πανέμορφο δένδρο, που αξίζει αν το προσέξει κάποιος.

Κείμενο –Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Με 1.050 κυβικά μέτρα, περίπου, την ημέρα γεμίζει ο ταμιευτήρας του Τεχνητού Φράγματος Φανερωμένης, Μεσσαράς, Δήμου Φαιστού, Νομού Ηρακλείου Κρήτης Σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού...

Themata

Χαμόγελα στον αγροτικό κόσμο στη Μεσαρά καθώς η στάθμη του νερού στο Φράγμα Φανερωμένης είναι στα ύψη και η υπερχείλιση είναι θέμα χρόνου Οι...

Themata

Ποιος άραγε θα μπορούσε να αρνηθεί, μπροστά στο όραμα αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, που είναι το καμάρι του τόπου μας;; Η φωτογραφία που σας...

Creta

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook