Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Οι Δωριείς και τ’ αρνί !!

Παρ’ όλο απόγονοι Δωριέων, το αρνί σήμερα Λαμπριάτικο το ψήσαμε και εμείς με τη συνήθη πλέον και μοντέρνα νεοελληνική μέθοδο. Φυσικά,…… μονόσουβλο!!


Σαν Κρητικοί όμως, ξεχνούμε ή παραβλέπουμε, διάφορους τρόπους ψησίματος που οι παππούδες μας χρησιμοποιούσαν, που ήταν και αυτοί ίσοι ή και ανώτερου επιπέδου, από τους μοντέρνους τρόπους.

Κάποιοι από τους τρόπους αυτούς είναι το κλέφτικο και το αντικριστό.

Ο τρόπος ψησίματος του κλέφτικου, ήταν γνωστός από το καιρό της Τουρκοκρατίας.

Οι Κρητικοί, όπου και αν βρισκόταν στο βουνό, μόλις έβρισκαν ένα οζό, το σφάζανε, του βγάζανε τα εντόσθια, στη συνέχεια το τύλιγαν με τη προβιά του και το παραχώνανε στη γη.

Απάνω εκεί, άναβαν μια μεγάλη φωτιά.

Το κρέας σιγοψηνόταν, ενώ κανείς δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί ότι κάτω από τη φωτιά υπήρχε κρέας.

Όταν πια βεβαιωνόταν ότι δεν ήταν ορατοί από κάποιο, που ίσως το οζό να ήταν δικό του, συνήθως κάποιος Τούρκος, ξεσκεπάζανε τη παραχωμένη προβιά με το κρέας και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

Ένα πεντανόστιμο, ψημένο κρέας!!!

Η μέθοδος αυτή, έγινε τρόπος ψησίματος για πολλά χρόνια.

Ενώ η παλαιότητα της μεθόδου του αντικριστού, είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αποδεικνύεται από μία αναφορά του Όμηρου στην Ιλιάδα, στη Ραψωδία I.

Παραθέτουμε τους σχετικούς στίχους σε μετάφραση Γ. Ψυχουντάκη:

Του συντρόφου του ό Πάτροκλος κείνα πού του ‘πε πιάνει.
Κι αυτός κρεατοκούτσουρο μεγάλο τότες βάνει
έκειά στη φέξη της φωθιάς, αίγας κι αρνιού την πλάτη
τιάνω ‘θεκε, και γουρουνιού της πλάτης το κομμάτι,
π’ ατιό το πάχος γυάλιζε, και πιάνει τα κι αρχίζει,
και βαστά ντου Αύτομέδοντας και τα χοντρομελίζει,
κατόπι σε μικρότερα κομμάτια διαμελά τα,
κι ωσάν τ’ άπομορφόκοψε, στις σούβλες και περνά τα.
Κι ό Πάτροκλος ό θεϊκός φωθιά μεγάλην άφτει
κ/ ως ή φωθιά κατάκατσεν, ή φλόγα κι ασκοντάφτει,
κι αποκαταφλογόσβησε, τότες κι εκείνος παίρνει,
έστρωσε την καρβουνοσιά, τις σούβλες του και σέρνει
τιάνω σια διχαλόξυλα, κι ανασηκώνοντας τις
απ’ τα διχάλια, μ’ άγιον άλάτσι πασπαλά τις.
Σάν τα ‘ψησε και τ’ άτιλωσε στην τάβλα και τα σιάζει,
σ’ ώρια πανέρια το ψωμίκι ό Πάτροκλος μοιράζει…

Κείμενο, φωτογραφικό υλικό: Φανούριος Ζαχαριουδάκης.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα χρόνια στη Γαλιά αγαπούσαν πολύ τη δουλειά, αλλά αγαπούσαν επίσης και τη διασκέδαση και το κρασί Όταν δε τους...

ΚΡΗΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα ,ο πρόεδρος και το τοπικό συμβούλιο της Γαλιάς συνεδρίασε έκτακτα με...

Life

Ούλοι μας κατέχομε πως, ούλοι οι παλιοί Γαλιανοί, προερχότανε από το χωργιό Βορίζα Έτσα το λοιπόν κατεβαίνοντας στο καινούργιο ντως χωργιό, το χωργιό Γαλιά,...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δοκιμάστε το και δεν θα χάσετε Ο ανοιξιάτικος μάραθος που αφθονεί στην ελληνική επαρχεία δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στα πασχαλιάτικα εδέσματα Μπορείτε να φτιάξετε...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η κρητική μαγειρική παράδοση ακολουθεί τον πανάρχαιο κανόνα: χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα του τόπου, την εποχή και την περίσταση H ερώτηση του τίτλου δεν...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Είτε από καλό οιωνό, είτε από κακό οιωνό, η φάμπρικα του Ρετζεπομανώλη υπάρχει ακόμα στη Γαλιά, και χρήζει απαραίτητα ενός μουσείου στο χωριό, που...

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ψάχνοντας την ιστορία του τόπου μου Όποιος ενδιαφέρεται να μαθαίνει τι γινόταν παλιά στον τόπο του, απλά ρωτάει, αλλά το σωστό είναι ότι μαθαίνει,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μετόχι που βρίσκεται πεντακόσια μέτρα νότια της Γαλιάς Δήμου Φαιστού, μια γειτονιά όλο κι όλο, ερειπωμένο για αρκετά χρόνια,...